Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 11 december 2010 sprängde Taimour Abdulwahabs sig själv i centrala Stockholm. Attentatet skadade två personer men ingen omkom förutom gärningsmannen. I ett år har en man i 30-årsåldern suttit häktad i Glasgow, misstänkt för att bland annat ha finansierat Taimour Abdulwahab.

Taimour Abdulwahabs änka har inte velat svara på polisens frågor i utredningen efter terrorattentatet. I tisdags vittnade änkan i rätten och även då var hon förtegen. På onsdagen fortsatte vittnesförhören med henne. Hon gjorde tidigt klart att hon inte vill svara på några frågor förutom de som rör den man som står åtalad, rapporterar Sveriges Radio.

Domaren Lord Matthews poängterade för änkan att det är han som avgör vilka frågor som är relevanta.

Änkan vittnade om att hon och Taimour Abdulwahab under stora delar av 2010 bodde på skilda adresser. Hon hävdade att hon inte kände till var Abdulwahab bodde eller vad han jobbade med när han inte bodde med familjen.

Hon kunde inte heller svara på om hon träffat mannen som är åtalad för att ha hjälpt till att finansiera terrordådet. Hon berättade dock att hon talat med honom några dagar efter självmordsattentatet. Han ska erbjudit henne ekonomisk hjälp. Efter samtalet tog hon emot cirka 10 000 kronor som skickades till henne via hennes väninna.

När änkan pressades i rätten för inköp av material som använts vid bombtillverkningen, som gjorts från hennes bankkonto och hennes konto på e-bay, nekade hon till att ha haft någon kännedom om inköpen. På flera frågor svarade hon att hon inte tänkte svara eller att hon inte visste. Frågorna rörde varför Abdulwahab hade ett irakiskt pass, om de hade telefonkontakt när Abdulwahab var i Sverige och hur ofta han reste till Sverige. Men även om han rest till andra länder, eller hade några affärsintressen utomlands, rapporterar TT.

Några timmar innan Abdulwahab utlöste sin självmordsbomb skickade änkan ett SMS till honom där hon skrev att hon ville vara med honom i detta livet eller i paradiset. Hon bekräftade att hon skickat meddelandet, men att de pratade om paradiset varje dag, rapporterar Aftonbladet.

Änkan förnekade i rätten att hon skulle ha känt till att Taimour Abdulwahab planerat terrordådet i Stockholm.

Ämnen i artikeln