Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 11 december 2010 sprängde Taimour Abdulwahabs sig själv i centrala Stockholm. Attentatet skadade två personer men ingen omkom förutom gärningsmannen. I ett år har en man i 30-årsåldern suttit häktad i Glasgow, misstänkt för att bland annat ha finansierat Taimour Abdulwahab. Mannen ska ha fört över 60 000 kronor till Abdulwahabs konto. Dagens Nyheter rapporterar att mannen vid flera tillfällen satt in pengar på bankkontot. Han misstänks även för att ha köpt falska id-handlingar och öppnat bankkonton i falska namn.

2003 ska mannen tillsammans med andra börjat planera terrordådet i Stockholm. Från 2003 och framåt hade mannen intensiv e-post – och telefonkontakt med Taimour Abdulwahab. De ska även ha träffats i Luton.

Förutom den finansiella hjälpen misstänks den åtalade för att 2009 ha skapat ett e-postkoto åt Abdulwahab. 2010, två månader före terrordådet ska mannen ha instruerat en person om att överlämna två kontokort till självmordsbombaren. Mannen anklagas även för att ha skickat en länk till en internetsajt med militant islamistisk propaganda till Abdulwahab.

Den 11 december 2010 samma dag som självmordsdådet ringde gärningsmannen till en okänd person i Irak, han tog även emot ett samtal från landet. Flera gånger försökte även Abdulwahab kontakta den nu åtalade mannen.

Taimour Abdulwahab satte eld på sin bil på Olof Palmes gata i Stockholm. På Drottninggatan sprängde han sig själv mitt i julhandeln. Den 8 mars förra året häktades den man som nu står åtalad.

Expo.se har tidigare rapporterat om att den moské som Taimour Abdulwahabs besökte när han bodde i Luton spridit antisemitism och homofobisk propaganda på sin hemsida. Företrädare för moskén har dock tagit avstånd från militant extremism.

Ämnen i artikeln