Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det finns flera muslimska gravplatser i Skåne men den största, på Östra Kyrkogården i Malmö, är full. Malmö pastorat har därför sagt upp avtalet med flera andra skånska församlingar, vilket resulterat i att dessa börjat förbereda för egna muslimska gravplatser.

I Svedala församling har Börringe kyrkogård ansetts vara den lämpligaste platsen för muslimska gravplatser. Louise Wetterlund, kyrkoherde i Svedala församling, förklarar till Sydsvenskan att det är ett statligt uppdrag som Svenska kyrkan har.

En person boende i området har dock blivit upprörd över beslutet om att i den sista vilan vara granne med muslimer. Nu har han samlat in 60 namnunderskrifter för att försöka stoppa planerna. Protestlistan har även överlämnats till kyrkorådet.

- Alla här är emot det. Många som är uppvuxna här och har sina föräldrar liggande på denna kyrkogården är emot det, säger Göran Cajhagen, som står bakom det antimuslimska initiativet, till Sydsvenskan.

Han säger vidare till tidningen att om det inte varit för pandemin så hade han fort­satt samla in namn.

– Vi vill inte ha muslimerna och deras kvinnosyn här, säger han.

Louise Wetterlund säger till Sydsvenskan att hon är förvånad och besviken över re­aktionerna på beslutet om den nya gravplatsen. Även i Svedalas största Facebookgrupp ska tongångarna till och från varit hårda. ”Dom får ta seden dit dom kommer eller åka hem. Vi är i Sverige men tyvärr inte så länge till”, skriver till exempel en användare.

– Det är oerhört tråkigt att höra att folk uttrycker sig så nedsättande om muslimer, säger Louise Wetterlund, till Sydsvenskan.

Ämnen i artikeln