Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Rasism är när man behandlar folk på ett oschysst sätt för de tillhör en viss ras, hudfärg och så vidare, säger Bertil Malmberg när Expo når honom på onsdagseftermiddagen.

Malmberg, som är ledamot för Sverigedemokraterna i region Sörmland, svarade på frågan om han anser att hans utspel i regionfullmäktige dagen innan är rasism. Malmberg hade enligt anteckningar från en ledamot på plats på mötet sagt:

”Sverige har nu tagit emot kvotflyktingar från Sydsudan och det är vetenskapligt belagt att de är det folk som har lägst intelligens av alla folkgrupper.”

Att ha en politik som tillskriver en viss folkgrupp låg intelligens är väl en rasistisk politik enligt din egen definition?

- Det är inte jag som pekat ut dem det är forskning som pekat ut dem.

Du pekar ut dem i regionfullmäktige?

- Men då hänvisar jag till forskningen också, säger Malmberg.

Hänvisar till rasforskning

Bertil Malmberg återkommer i intervjun till att han har belägg för sitt påstående och hänvisar till en ”enkel googlesökning”. Vetenskapen han hänvisar till är rapporter från bland annat Richard Lynn.

Lynn är före detta professor vid University of Ulster på Nordirland. Lynn menar att intelligensen skiljer sig mellan olika raser och kön. Han sitter i styrelsen för Pioneer Fund, en stiftelse som den antirasistiska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center listar som en hatgrupp. Stiftelsen bildades 1937 med syfte att ”förbättra den vita rasen”.

Southern Poverty Law Center beskriver också Lynn som en av de få kvarvarande rasforskarna. Lynns ”undersökningar” har sågats av akademiker med omdömen som:

”Lynns förvrängning och missrepresentation av data utgör en verkligt giftig rasism, kombinerat med skandalöst åsidosättande av vetenskaplig objektivitet”.

Bertil Malmberg avfärdar all kritik.

- Det finns massor som inte köper forskningen, det är samma med klimatet och tokstolliga klimatalarmister. Det beror på att PK-samhället inte tar till sig sanningar.

Vill stoppa muslimer från att komma till Sverige

Förutom att Bertil Malmberg vill stoppa kvotflyktingar från Sydsudan motsätter han sig också invandring av muslimer.

- Man ska inte ta in mer muslimer än vi nödvändigtvis behöver.

Hur många behövs?

- Vi behöver inte ett jävla dugg.

Under intervjun talar sig Malmberg varm för Sverigedemokraternas krav på återvandring.

- Som partiet har sagt. Vi behöver sträva för återvandring. Det har du hört?

Ja det känner jag till. Och det vill de göra genom ekonomiska incitament eller?

- Ja i första hand.

Och i andra hand?

- Tvångsutvisa kan man inte göra. Det finns ingen verklighet i det. Incitament kan vara på olika sätt, dels att vi slutar betala bidrag till sådana som inte är svenska medborgare och inte EU-medborgare. Det är också incitament och det står partiet bakom helt och fullt.

Sveriges radio P4 Sörmland var först med att uppmärksamma Bertil Malmbergs utspel i regionfullmäktige. Kanalen kan också berätta att Sverigedemokraternas distriktsordförande, Anton Berglund, uppmanat Malmberg att lämna sina uppdrag.

Till Expo säger Malmberg att han inte kommer att lämna några av sina uppdrag.

- Anton ringde mig. Han hade fått uppdraget av riks och meddelade att de börjat ett uteslutningsärende. Processen får ha sin gång. De bad mig också lämna mina uppdrag. Men det tänker jag inte göra. Jag har mina mandat perioden ut. Jag har inte ändrat mig alls.

Bertil Malmberg har i dag uppdrag i Sörmlands regionfullmäktige som ledamot. Han sitter även som gruppledare i Trosas kommunfullmäktige och som ledamot i Trosas kommunstyrelse. Han är dessutom ordförande för Sverigedemokraterna i Trosa.

Tidigare uppmärksammad i rasistskandaler

Bertil Malmberg har tidigare uppmärksammats. 2014 avslöjade Expo att han agerat föreläsare för flera av Sverigedemokraternas lokalföreningar. I föreläsningarna spred han antimuslimska konspirationsteorier. Malmberg var även en av fem Sverigedemokrater som anonymt skrivit rasistiska kommentarer på den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat som Expressen och Researchgruppen avslöjade 2013. 

Malmberg har även lett Nätverket SD senior där han i ett strategidokument 2013 till medlemmarna uppmanade dem att sätta ”grupp emot grupp”.  Målet var att samla exempel där Sverigedemokraterna kan hävda att kommuner sparar på pensionärer och istället lägger resurserna på vad partiet betraktar som kostnader för invandringen.

Texten uppdaterades 210429. I en tidigare version uppgavs att Richard Lynn är professor vid University of Ulster. Lynn förlorade i själva verket sin titel på universitetet 2018 och universitetet har gått ut med att Lynn varken arbetar för universitetet eller bidrar till dess forskning, rapporterar BBC

Ämnen i artikeln