Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi har sagt att han uttryckt sig lite klantigt. Men det är klart att det finns kulturella orsaker, säger riksdagsledamoten och Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Richard Jomshof om Hess påstående att det är "djupt inrotat i islams kultur" att våldta.

Michael Hess har dömts till 32 000 kronor i böter efter att den 9 juli 2013 på Aftonbladets kommentarsfält skrivit:

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder."

MENA-länder avser ett antal länder i mellanöstern och Nordafrika.

I domen skriver Blekinge tingsrätt att uttalandet uttrycker en "uppenbar missaktning gentemot invandrare med islamistisk trosbekännelse". Tingsrätten slår även fast att Michael Hess inte skrivit uttalandena som en del av en saklig kritik. Därför döms han för hets mot folkgrupp.

Michael Hess å sin sida nekar till brott. Han hävdar att hans uttalanden stämmer med verkligheten eller att han åtminstone trott detta, därför menar han att hans text varit just saklig kritik. För att belägga sina påståenden hänvisar Hess till Sverigedemokraterna och i synnerhet till riksdagsledamoten Richard Jomshof och Bertil Malmberg som ofta föreläst för partiet om islam. Hess har åberopat siffror i sitt försvar som Richard Jomshof har tagit fram. Dessa siffror som enligt Jomshof ska visa att människor från Nordafrika och mellanöstern är mer benägna att begå våldtäkter än den övriga befolkningen är kritiserade. Hess, menar att hans påstående om att våldtäkter är "djupt rotade i islams kultur" bygger på uppgifter från Bertil Malmberg.

Richard Jomshof har själv flera gånger tidigare uttryckt sig islamofobiskt. Han har till exempel påstått att "islam är ett långt värre hot än den nationalsocialistiska ideologin". Även Malmberg har tidigare uttryckt sig islamofobiskt. Han har kallat invandringen från muslimska länder för en "invasion". Han tror på antimuslimska konspirationsteorier om att muslimska invandrare kommer till Sverige som en del av ett "smygande jihad". Dessutom hyllar han den ökände konspirationsteoretikern Bat Ye'or som han kallar för en rättskämpe. Malmberg var även en av dem som anonymt skrivit rasistiska kommentarer på den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat, vilket Expressen och Researchgruppen avslöjade förra året.

Inläggen av Michael Hess på Aftonbladet 2013 fick starkt stöd av Sverigedemokraterna. Bland andra partiideologen och riksdagsledamoten Mattias Karlsson menade att Hess visserligen uttryckt sig "olyckligt" och "onyanserat", men att Hess i slutändan granskat och kritiserat religiösa och kulturella uttryck.

Richard Jomshof sa till Sydsvenskan att åtalet mot Hess var "oppositionens sätt att tysta oss", och i samma veva sa Jimmie Åkessons presschef Linus Bylund att Hess inte uttryckt sig rasistiskt, utan visat på fakta. Till Blekinge länstidning sa Bylund att våldtäkt är en "muslimsk straffmetod". Bylund hävdade senare att han blivit felciterad.

Flera islamologer gick ut och förkastade hur Sverigedemokraterna utmålade Islam. Jan Hjärpe, vid Lunds Universitet sa till Expo Idag att Bylund far med "lögner" och "dumheter".

Efter torsdagens dom är stödet för Hess fortfarande intakt bland ledande sverigedemokrater. I Sverigedemokraternas partiorgan SD-Kuriren står det:

"Det som Hess påstått är, i partiledningens ögon, i sak korrekt men väl generaliserande uttryckt".

Richard Jomshof säger på SD-kuriren att Sverigedemokraterna i grunden är mot lagen om hets mot folkgrupp. "Vi har diskuterat och lagt förslag att avskaffa lagen om hets mot folkgrupp", säger han. Även till Expo Idag ger Jomshof Hess sitt stöd.

– Hess pekar på en överrepresentation av brott och han säger att överrepresentationen beror på islams kultur och jag är helt övertygad om att det stämmer, säger Jomshof.

Sverigedemokraternas stabschef och Jimmie Åkessons pressekreterare säger till Expo Idag att domen var fel. Hess ordförande i Karlskrona Christopher Larsson håller med.

– Vi har fullt förtroende för Michael Hess. Nu är domen överklagad.

Hess kandiderar nu i Karlskrona för Sverigedemokraterna.
Han avgick dock 2013 som vice ordförande i Karlskrona med hänvisning till uppmärksamheten som följde efter hans inlägg på Aftonbladet.