Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi vill inte att de ska höras. De här ställer inte upp på demokrati. De är nazister och de försöker att etablera sin rörelse. Vi måste stoppa detta, säger Ragnar Blucher Suneson som deltog i protesten mot Svenskarnas parti.

Svenskarnas Parti har satt spår i Almedalen i Visby. På måndagen hade de sitt första torgmöte där partiledaren talade om sin vision att utvisa alla människor av "ett annat folkslag än det svenska".

Senare på kvällen spred de nazistisk propaganda till sverigedemokrater under Jimmie Åkessons tal. Nazisterna har även visat sig på Sverigedemokratisk ungdoms två torgmöten.

Vid Svenskarnas partis plats i Almedalen där de har sitt bokbord blev det igår ett bråk. Sex ungdomar konfronterade Svenskarnas parti, enligt polisen ska det ha varit en verbal provokation. En företrädare för Svenskarnas parti ska då ha reagerat och knuffat eller slagit en av ungdomarna.

– Vi har upprättat en anmälan gällande misshandel, säger Petra Sjölander, kommunikationsansvarig hos Gotlandspolisen.

Enligt polisen har inte Svenskarnas partis närvaro i Almedalen lett till att polisen satt in ökade resurser.

– Vi har samma bevakning som förra året. Hotbilden är inte annorlunda än vad den var föregående år. Sedan är det ju så att vi har olika bevakning på olika evenemang, säger Petra Sjölander.

När statsminister Fredrik Reinfeldt inledde sitt Almedalstal reste sig ett tiotal nazister. De viftade med partiets flagga och skanderade ett budskap som dränktes av burop från Reinfeldts publik.

På torsdagen hade nazisterna sin sista uppvisning på Almedalen. Nu möttes de dock av protester. Ett 100-tal personer tågade in på torget och ställde sig framför Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson, med ryggen vänd mot honom. Innan manifestationen upplöstes sjöng demonstranter "Inga nazister på våra gator". Torgmötet gick lugnt till. Polisen tvingades dock ingripa och lugna ned aktivister i Svenskarnas parti när en man ställde sig på scenen bredvid Stefan Jacobsson. En partiaktivist knuffade även en protesterande kvinna.

Svenskarnas parti upprepade vid torgmötet sitt mål att få tio kommunala mandat och 10 000 riksdagsröster vid nästa val.

På aftonbladet.se – Poohl chattar om högerextremism