Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Till den norska tidningen Dagbladet uppger en person som suttit i Norwegian Defence Leagues (NDL) styrelse att han har haft kontinuerlig kontakt med SOS Rasisme. Källan säger att han jobbat med att infiltrera NDL:s styrelse under flera år.

– SOS Rasisme hade full kontroll över NDL. Under 2010 och fram till våren 2011 var vi som samarbetade med SOS Rasisme i en klar majoritet i NDL:s styrelse, säger källan till Dagbladet.

Under perioden som SOS Rasisme hade kontroll över NDL anordnade organisation sin första demonstration, där bara ett fåtal aktivister dök upp. Demonstrationen gav dock SOS Rasisme som anordnade en motdemonstration mycket uppmärksamhet. Flera av motdemonstranterna ska ha känt till att deras egen organisation hade infiltrerat NDL. Sedan dess har NDL fått en ny styrelse. Organisationens talesperson Ronny Alte säger till Dagbladet att det skett på grund av infiltrationen.

Tor Bach i Vepsen som är Expos systerorganisationen i Norge säger att det inte råder någon tvekan om att SOS Rasisme kontrollerat NDL. Vepsen har själva varit i kontakt med flera säkra källor och kan till Expo.se bekräfta Dagbladets avslöjande.

– SOS Rasisme hade kontroll över ledningen i NDL och SOS-rasime stod bakom NDL:s första demonstration eftersom de hade avgörande inlyftande i styrelsen. Det var även de som avgjorde vem som skulle bli ledare i NDL, säger Bach.

NDL är en liten organisation som inte ens lyckats samla mer än tio aktivister på sina manifestationer. Enligt Bach har SOS Rasisme hjälpt till att bygga upp NDL:s varumärke. Det enda motivet som Bach kan se bakom SOS Rasismes agerande är att de försökt skapa sig en fiende som de kan kontrollera. Men Bach tror inte att SOS Rasisme skandalen skadar antirasismen som helhet i Norge

– Detta är en organisation som ingen tar på allvar. Det kommer hela tiden nya avslöjanden kring den organisationen. SOS-Rasisme har länge varit politiskt döda, säger Bach.

SOS Rasisme slår ifrån sig alla anklagelser och menar att det handlar om en konspirationsteori. Organisationen hävdar att den källa som Dagbladet använt sig av är en person som tidigare uteslutits ur SOS Rasisme. De menar även att Dagbladet bedriver en kampanj mot dem.

Redan för två år sedan avslöjades att SOS Rasisme stått bakom ett gigantiskt medlemsfusk. De uppgav att de hade 40 000 medlemmar då den verkliga siffran låg på omkring 4000. Förra året dömdes organisationen att betala tillbaka tio miljoner kronor till Landsrådet for Norges Barn- och ungdomsorganisationer eftersom de fått för höga bidrag. Sammanlagt krävs SOS rasisme på 17 miljoner kronor av organisationer som delat ut bidrag. I februari gjorde polisen omfattande razzior i SOS Rasismes lokaler. En vecka efter meddelade SOS Rasisme att det startar en ny organisation med namnet Nya SOS Rasisme.