Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Christian Scharf, informationsombud på SSU, upplever det som att SSU mött ett ganska milt motstånd. Motangreppen har mest märkts på olika hemsidor. På Nationaldemokraternas hemsida står det att partiet gett SSU »mothugg« i skolorna – något som Christian Scharf inte märkt av i sina kontakter med SSU-distrikten runt om i landet. Däremot har SSU:s förbundsexpedition få ta emot relativt många konstiga samtal.

– Det har ringt frilansjournalister som inte vill uppge sina telefonnummer och folk i 37-års åldern som påstår att de gör skolarbeten, säger Christian Scharf.

På SSU vill de bemöta de rasistiska och främlingsfientliga grupperingarna på ett korrekt sätt och svarar artigt på frågorna från dem som ringer.

Det huvudsakliga målet med antirasistkampanjen är enligt Christian Scharf att få elever på främst högstadier att engagera ungdomar mot rasism. Ungdomarna tar ställning genom att antingen skriva under ett kontrakt, där det bland annat står om alla människors lika värde och att rasism är fel. Det finns vykort att hämta från kampanjens hemsida för att skicka till kommunerna och det finns även lokala kampanjer.

– När man gjort något får man en antirasistknapp, berättar Christian Scharf.

Under kampanjens mest intensiva fas, som är de här första två veckorna, besöker SSU mellan 20 och 30 skolor per vecka. SSU besöker framför allt högstadier och yrkesföreberedande program, eftersom det visat sig i skolvalen att det just där har funnits många elever med rasistiska åsikter.

– Kampanjen är inte riktad mot de rasistiska organisationerna i sig. Det är framför allt rasismen som företeelse vi vill bekämpa, säger Christian Scharf.

Ämnen i artikeln