Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson handlade kontakterna mellan Julian Assange och Israel Shamir om ett projektarbete.

– Vi har inte kontrollerat de politiska och personliga åsikterna hos alla de tusentals journalister som vi samarbetat med, säger han till Expo.

Men mejl som Expo tagit del av visar att samarbetet pågick under flera års tid. Redan 2008 blev Shamir ombedd att ge förslag till potentiella samarbetspartners i Sverige.

Shamir svarar med att föreslå sin son, Johannes Wahlström, utan att nämna något om deras släktskap:

"Han är svensk medborgare, bor i Sverige. Förmodligen kommer han kunna ge dig råd om pressfriheten – i tidskriften [Tromb /red.anm.] finns uppseendeväckande avslöjanden om medieövergrepp".

I ett mejl daterat juni 2010 framgår det att Shamir och Assange fortfarande hade en roll i WikiLeaks svenska nätverk.. "Säg till teamet att vara beredda; Hälsa dem från mig; Vi har mycket jobb att göra", skriver Assange i ett svar till Shamir.

Både I srael Shamir och sonen Johannes Wahlström har uppmärksammats för antisemitiska utspel. Shamir har bland annat sagt att"varje person som bekänner sig till Gud borde förneka Förintelsen". Wahlström skrev 2005 en artikel med tesen att "Israels regim styr svenska medier". Han har vid flera tillfällen tagit Shamir i försvar och beskrivs på Shamirs hemsida som en "framstående medarbetare".

Läs hela artikeln i Expo #2/2011