Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Man fokuserar på att kidnappningar skulle vara något romskt
betingat. Nu är vi där igen i de gamla myterna som man kan läsa i våra romaner och uppslagsverk att romer har en benägenhet att stjäla barn. Det var den myten man spred och det var den man använde i propaganda mot romer för att skrämma folk gentemot romer, säger Hans Caldaras, från Romskt Kulturcentrum och som även suttit i regeringens Delegation för romska frågor.

Det har spekulerats vilt i medier kring "Maria" sedan hon omhändertogs av grekiska myndigheter och ett par anklagats för människorov, i samband med ett tillslag mot ett läger i Grekland. I rapporteringen har stort fokus lagts på att "Maria" är blond och på att hon omhändertogs i ett romskt läger.

"Det romska paret i Grekland som står anklagade för att ha kidnappat den lilla blonda flickan Maria framträdde inför en domare…." säger speakerrösten i en WebbTv sändning på Aftonbladet.

I en annan artikel i tidningen tas ett helt annat fall upp. Det handlar om en flicka som omhändertagits på Irland. I Aftonbladets rapportering kopplas fallet i Grekland ihop med det på Irland, utan att några belägg ges för att det ska funnits någon koppling mellan de båda lägren. "Ny 'Maria' hittad på Irland", skriver tidningen i sin rubrik. I ingressen läggs fokus på flickans utseende och att hon omhändertagits i ett romskt läger.

"Ytterligare en ung blond flicka har hittats i ett romskt läger, men den här gången på Irland", skriver Aftonbladet.

– Det är ett gammal förlegad myt om att romer stjäl barn som man tar fram nu. Det finns en ny generation som inte fått den myten i sig, men som nu får det, säger Caldaras.

Aftonbladet är inte ensamma i hur de valt att vinkla fallen. I Grekland beskrivs "Maria" till exempel som den "blonda ängeln". I Norge satte Dagbladet rubriken "Ny blond jente hentet ut av romleir i Irland".

– Man fokuserar på etnicitet istället för kriminella personer. Det är vi och dem tänkandet som kommer in. Nu är den så kallade vita rasen attackerad, det är så jag upplever andemeningen i rapporteringen, säger Caldaras.

I flera medier har även en film publicerats där "Maria" dansar. Aftonbladet valde rubriken "Maria kan ha blivit tvungen att dansa – för att tjäna pengar". I sändningen påstås att "Maria" dansar mot sin vilja, något det inte finns belägg för i själva filmen. I norska VG skriver man utifrån filmen att flickan har "behandlats som en dansande björn".

– Detta är farligt, de bör ta mer ansvar och förstå vad den här rapporteringen kan innebära. Det räcker att romerna är väldigt utsatta för fördomar och myter. Det är en skrämselpropaganda som man nu startar gentemot romer. Vi har levt med skrämselpropaganda i alla tider. Det är bara av ondo det här, säger Caldaras.

Hans Caldaras gör en jämförelse över bevakningen och det register över romer som polisen i Skåne fört.

– Det är väldigt oansvarigt av Aftonbladet. De gör precis som den skånska polisen. De pekar ut ett helt folk när det handlar om kriminella personer om det är så att ett brott begåtts. Det har inte med etnicitet att göra, men man skildrar detta som att det är något etniskt.

Fallet i Grekland och på Irland har exploaterats av högerextrema sajter. Den till sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat skriver "Ännu ett zigenskt barnarov uppdagat på Irland". En nazistisk sajt skriver:

"Det finns åtskilliga historier om att zigenarfolken är tjuvaktiga, kriminella och hör och häpna; rövar bort barn!"

Expo Idag har sökt Aftonbladets tillförordnade ansvarige utgivare Lena Mellin för en kommentar.