Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Våldsbejakande högerextremism kan kosta samhället stora summor om den tillåts blomma ut, visar rapporten "Intoleransens pris", som släpps i dag av Stiftelsen Expo, Stiftelsen Teskedsorden och Kungälvs kommun. Kommunerna kan istället spara hundratals miljoner på att istället agera preventivt.

Studien baseras på det förebyggande arbete med ungdomar som bedrivits i skolor i Kungälvs kommun sedan mordet på John Hron 1995. Den så kallade Kungälvsmodellen har framförallt riktat sig till skolelever som rört sig i den högerextrema miljön eller som befunnit sig i gränslandet, men även till mer socialt trygga elever. Genom att integrera frågor om demokrati och samexistens i undervisningen har projektet kunna förändra elevernas intoleranta världsbild.

– Vi vill utveckla elevernas möjlighet till kritisk reflexion och locka fram det nödvändiga tvivlet, något som är en förutsättning för kritiskt tänkande och kompromisser. Här finns också ett viktigt socialt inslag, eftersom man i klassrummet ofta möts över barriärer som annars präglas av hat, säger Christer Mattsson, ansvarig för modellen.

Arbetet har fått en tydlig effekt i Kungälvs kommun: rekryteringen till högerextrema grupper har upphört.

– Det är en tydlig seger, inte minst eftersom några av Svenska Motståndsrörelsens (en av de största våldsbejakande grupperna, reds. anm.) främsta aktivister bor i kommunen, säger Christer Mattsson.

"Intoleransens pris" är skriven av nationalekonomen Ingvar Nilsson och beteendevetaren Eva Nilsson Lundmark. Tillsammans har de jämfört kostnaderna för Kungälvsmodellen med priset för vad en etablerad vit makt-rörelse kan kosta samhället i termer av rättsprocesser, misshandel och utanförskap. Lågt räknat uppskattas en etablerad grupp kunna kosta en kommun upp emot 290 miljoner kronor. När denna siffra jämförs med kostnaderna för att utbilda 450 elever under 15 år enligt Kungälvsmodellen, ca 13 miljoner kronor, blir ekvationen enkel.

– Att arbeta förebyggande kring dessa frågor är en social investering med utomordentlig avkastning. Att inte göra det skulle i många fall kunna ses som resursslöseri, säger Ingvar Nilsson, en av rapportförfattarna.

Toleransprojektet, där Stiftelsen Expo, Stiftelsen Teskedsorden och Kungälvs kommun ingår, verkar nu för att fler kommuner ska ta kunna ta efter modellen och börja arbeta förebyggande mot våldsbejakande högerextremism.

Ladda ner rapporten "Intoleransens pris" här.