Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Varje år med Expo är ett misslyckande. När vi nu närmar oss slutet av 2007 kan vi se tillbaka på ännu ett år där unga män och kvinnor valde att tro att vissa människor är mer värda än andra, att Förintelsen aldrig ägt rum och att ett samhälle kan byggas med hat. Detta trots de utbildnings- och informationsresurser som finns tillgängliga, inte bara i skolorna utan ett snabbt datorklick bort. Det är ett gigantiskt misslyckande av ett demokratiskt, europeiskt land – och vi får aldrig vänja oss vid, och därmed acceptera, att det är så här Sverige ska se ut på 2000-talet.

Fokus på förnekandet av Förintelsen

Expo nummer ett 2007 visade med all önskvärd tydlighet vilket hot mot demokratin den svenska nazismen utgör, och att brist på kunskap om detta kan utgöra en samhällsfara. Trots vårt avslöjande om att den man som dömts för en nedgrävd vapengömma tillhör den militanta nazistgruppen Svenska Motståndsrörelsen, valde nämligen åklagaren att inte undersöka vad vapnen ifråga skulle användas till.

Vi inledde också året med att granska det växande problemet med förnekande av Förintelsen, en absurd historierevisionism som blomstrar på Internet, och intervjuade den svenske Komvuxläraren Jan Bernhoff – nyss hemkommen från den numera ökända Förintelsekonferensen i Iran.

I årets andra nummer fokuserade vi på den svenska vit makt-rörelsens musikindustri, som sprider hatets musik till en mängd länder världen över. En närmare titt på sverigedemokraternas familjepolitik visade att "helsvenska" barn sätts i första rummet. Expo kunde också avslöja att en svensk ekobrottsling ligger bakom den högerextrema stiftelsen Kontinent Europa.Våldsamt år

Varför firar vi egentligen nationaldagen, svensk helgdag sedan tre år tillbaka? Det berättade Maja Hagerman i Expo nummer tre, där vi också visade att var tredje folkvald sverigedemokrat missköter sitt politiska uppdrag ett år efter det framgångsrika valet 2006. Vi upptäckte också att Sverigedemokraterna vid samma tidpunkt inte hade lagt ett enda förslag i mer än hälften av de kommuner man tagit plats i året innan.

Årets näst sista nummer innehöll även en unik granskning av Nationalsocialistisk front (NSF), där Expo för första gången berättade historien om Sveriges största nazistorganisation sedan 1940-talet.

Sommaren i Stockholm är inte bara nationaldagsfirande på Skansen utan också nazistdemonstrationen Folkets Marsch. I år präglades marschen – som samlade omkring 900 deltagare – av våldsamheter. Bland annat misshandlades civila åskådare vid både start- och samlingsplatserna innan polisen hann ingripa.

Den våldsamma utvecklingen har fortsatt under det senaste halvåret och Svenska motståndsrörelsen (SMR) har stått för en stor del av våldet. I slutet av oktober dömdes en SMR-aktivist till sex års fängelse för det brutala mordförsöket vid Slussen i Stockholm den 1 september, då en 20-årig man knivhöggs svårt i nacken. I februari attackerades RFSL:s lokaler i Stockholm. Dådet beskrevs som "en välriktad attack mot homosexlobbyn" på SMR:s hemsida.Islamofobin får nya former

Den 30 november är ett riksbekant datum på grund av dess traditionsenliga nazistdemonstrationer, och 2007 var inget undantag. I fackeltåget som kulminerade på Riddarholmen i Stockholm marscherade i år omkring 180 nazister, varav en majoritet var ungdomar. Liksom de senaste sex åren inleddes december med oroligheter i Stockholmsförorten Salem, där den årliga nazistmanifestationen möttes av den största motdemonstrationen någonsin.

Årets sista nummer av tidningen exponerade för första gången den nya islamofobin under rubriken Kriget mot islam. Vi kartlade både internationella nätverk, där det hetsiga tonläget mot muslimer tycks allt mer hotfullt, och den uppsjö av svenska bloggar som sprider hat och fördomar om religionen och dess utövare.Men varje år med Expo är samtidigt ett år av hopp. För att vi fortsätter att granska högerextremismen, både i Sverige och utomlands. För att ni fortsätter att köpa tidningen i butik eller stödjer vårt arbete genom att prenumerera. Låt oss kämpa tillsammans med förnyad glöd mot ett gemensamt mål: färre och färre rasistiska incidenter och tendenser för oss att se tillbaka på i slutet av varje år. Den bästa julklappen till Expo vore nämligen att vi inte längre behövs.

Gott Nytt 2008
Önskar Exporedaktionen


Ämnen i artikeln