Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I mitten av februari beordrades poliser från region syd ut till Pukavik i Sölvesborgs kommmun. Längs med E22:an sågs flera banderoller med nazistisk propaganda hänga från boar och viadukter. 

Tre personer påträffades i samband med upphängningen av banderollerna som bland annat innehöll NMR:s logotyper och webbadress. På en banderoll stod texten "Vi minns demokratins offer - Dresden, Hiroshima, Belgrad". 

NMR genomför regelbundet ”banderollaktioner” på olika platser i landet där organisationens medlemmar finns. Ibland samlas aktivister och håller upp banderollerna som del av aktionen, andra gånger hängs banderollerna upp och lämnas kvar. Ofta sker det vid vägar där det finns chans att banderollen är synlig för fordon som passerar.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens banderollaktion vid E22:an i Blekinge har lett till åtal med stöd i väglagen.
På bilden syns en av de banderoller som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen hängde från en viadukt utanför Sölvesborg tidigare i vinter. Att en av organisationens banderollaktioner får juridiska påföljder med stöd i väglagen har inte inträffat förut, vad Expo känner till. Foto: Skärmdump/Polisen (9103)

Hängde för nära vägområde 

Två av de tre personerna som syntes sätta upp banderollerna vid motorvägen i Sölvesborg åtalas nu för brott mot väglagen. De totalt nio banderollerna ska enligt stämningsansökan bryta mot paragraf 46 som säger att anordningar för reklam, propaganda eller liknande ändamål inte får förekomma inom 50 meter från ett vägområde, om inte Länsstyrelsen givit särkilt tillstånd. 

Huvudförhandlingarna mot de åtalade, båda 33 år, ska inledas den 1 juni. Båda åtalade har åtskilliga domar i bagaget – bland annat misshandel, brott mot knivlagen, våldsamt motstånd och hets mot folkgrupp.

Det är ovanligt att den här sortens aktioner leder till åtal. Oftast finns ingen misstänkt gärningsperson och banderollerna plockas bara ned. Brott mot väglagen kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad Expo känner till så är detta första gången som en banderollaktion får juridiska påföljder med stöd i väglagen.

Texten har uppdaterats 220314, kl 12.55. I en tidigare version angavs det felaktigt att en av de åtalade var tidigare ostraffad.