Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, dominerade i många år den svenska vit makt-scenen. Men efter den misslyckade valsatsningen 2018 har verksamheten kantats av problem. 2019 meddelade flera av organisationens mest framträdande personer och ledare att de lämnar. Utbrytargruppen bildade organisationen Nordisk Styrka.

Ett av de ställen som hårdast drabbades av splittringen var Stockholm, och organisationens så kallade Näste 1. Men även andra delar av landet påverkades. Efter 2019 har organisationen fortsatt att tappa aktivister och organisationen att försvagas.

Källor bekräftar nu till Expo att verksamheten i Näste 8 lider av stora problem. Näste 8 täcker områdena Östergötland, Södermanland, Närke och Västmanland.

Nästet har sedan hösten 2019 letts av Jimmy Thunlind. Han har även på nationell nivå lyfts fram av organisationen och varit en frekvent talare på NMR:s evenemang.

Men sedan några veckor har Jimmy Thunlind lämnat NMR. Något organisationen utåt undanhållit. På hemsidan står han fortfarande listad som nästechef.

Flera andra aktivister ur Näste 8 ska ha lämnat samtidigt som Thunlind, men det är oklart om det har varit ett gemensamt eller individuella beslut. Missnöje med NMR:s ledning uppges oavsett vara anledningen.

När Expo når Jimmy Thunlind är han fåordig. 

– Jag tänker inte ge någon kommentar till Expo. Hej då, säger Jimmy Thunlind till Expo innan han avslutar samtalet.

Expo har dock varit i kontakt med flera av varandra oberoende källor som bekräftar avhoppen. Verksamheten i Näste 8 har dessutom minskat kraftigt de senaste veckorna.

På sin Facebook lyfter Jimmy Thunlind fram att han skapat vad han kallar en ”intressegrupp”, som han poängterar inte är en organisation. Gruppen kallar sig Fria Nationella Anarkister.