Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 25 maj 2018 som en polisanmälan upprättades över hur både nötkreatur och får hade det på en gård i Skara. Gården tillhör en 31-årig NMR-aktivist som ställde upp för nazistorganisationen i riksdagsvalet samma år. Enligt anmälan hade nötkreatur svårt att röra på sig på grund av för mycket jord och avföring, som på flera ställen i ladan var upp till en halvmeter djupt. 

Vidare uppgavs att även fåren såg vanvårdade ut med smuts och tovor, samt att vattentillgången uppges varit dålig för djuren.

När händelsen först uppmärksammades av GT valde nazistorganisationen att göra ett uttalande. Frågan är känslig för organisationen som säger sig värna om djurens rätt och dessutom kräver hårdare straff för djurplågeri. NMR hävdade att de tog händelsen på yttersta allvar, men tonade samtidigt ned uppgifterna om situationen på gården. 

NMR tonade ned händelsen

GT:s artikel kallades för en propagandaartikel och överdriven. Bilder från gården påstods vara ”tillrättalagda”. Samtidigt hävdade organisationen att tillståndet för djuren inte var ”acceptabel” på grund av organisationens egna högt ställda krav. Situationen på gården påverkade dock inte NMR:s förtroende för 31-åringen. 

Gården hade 2017 använts av aktivister för tillställningar som ”månadsmöten” och vad de beskriver som ”Bondens dag” där gården ska ha ”rustats” upp av medlemmar i NMR. I november 2015 användes gården av aktivister i samband med organisationens Nordendagar där de mötte en delegation från den ryska Imperiska rörelsen

Åtalas för djurplågeri

På onsdagen åtalades den 31-åriga NMR-aktivisten misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. 

I åtalsbeskrivningen står det att 31-åringen genom vanvård utsatt djuren för lidande utan godtagbara skäl. Djur ska inte fått vård, tillräckligt med mat och förvarats i smuts. Åklagaren hävdar även att ”djur suttit fast och inte kunnat ta sig loss”.

31-åringen nekar till brott. Vid fällande dom riskerar mannen böter eller fängelse i högst två år.