Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra veckan meddelade fem domstolar beslut rörande händelser kopplade till Nordiska motståndsrörelsens verksamhet. Även veckan innan kom ett domslut. Totalt 19 personer dömdes eller fick sina domar fastställda.

En av de dömda är nazistorganisationens ledare Simon Lindberg. Han dömdes vid Falu tingsrätt tillsammans med två andra aktivister för hets mot folkgrupp.

Det var efter en förstamajdemonstration som Nordiska motståndsrörelsen, NMR, anordnade i Falun 2017 som flera av aktivisterna samlades på en bygdegård i närheten. Vid tillfället gjorde deltagarna Hitlerhälsningar och hetsade mot minoriteter. De skanderade även ”hell seger”, som är en direktöversättning av det tyska uttrycket ”sieg heil”. Ett filmteam från norska tv-kanalen NRK var på plats och dokumenterade händelseförloppet.

Rätten beslutade att för Simon Lindberg ska en tidigare utdömd villkorlig dom även gälla den nya brottsligheten. De andra två dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Tidigare har sju personer dömts för hets mot folkgrupp för sin medverkan under samma tillfälle.

Misshandel i Lund

Den 1 juni förra året genomförde NMR en flygbladsutdelning i centrala Lund. På plats sparkade nazisterna ned ett bokbord som Vänsterpartiet hade och motdemonstranter misshandlades. Även en frilansjournalist misshandlades. Sex personer dömdes av Lunds tingsrätt för händelsen. Domen överklagades av fem av de dömda. Förra veckan kom hovrättens dom.

Den ansvarige utgivaren för NMR:s sajt, Marcus Hansson, fick sitt fängelsestraff för misshandel fastställd av Hovrätten över Skåne och Blekinge, vilket Expo tidigare rapporterat om. Ytterligare två personer dömdes till fängelse, bland annat den tidigare ledaren för organisationen i Skåne och Blekinge. Två dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen.
NMR-ledaren Pär Öberg i Almedalen 2017. Foto: David Lagerlöf. 

Hets i Almedalen

NMR:s närvaro under politikerveckan på Gotland 2017 rönte stor uppmärksamhet och fick även rättsliga följder. I anslutning till den så kallade Mångfaldsparaden skanderade flera av nazisterna ”hell seger” – tre av dem dömdes senare av Stockholms tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Pär Öberg, som är en del av organisationens högsta organ, det så kallade riksrådet, och en annan av de dömda överklagade domen. Svea hovrätt fastställde dock hetsdomarna. De döms till villkorlig dom och dagsböter.

Tumult i Göteborg

I anslutning till bokmässan i Göteborg en 30 september 2017 anordnade NMR en demonstration som blev tumultartad. Åklagaren åtalade flera av aktivisterna för hets mot folkgrupp, vilket de friades för av Göteborgs tingsrätt. Samtidigt dömdes några av aktivisterna för våldsamt upplopp. Åklagaren överklagade de friade hetsdomarna och yrkade på fängelsestraff för några av de involverade.

Hovrätten för västra Sverige gick i en dom förra veckan på tingsrättens friande linje rörande åtalen om hets mot folkgrupp. Men delen som gäller våldsamt upplopp står fast för fyra av de åtalade och ytterligare en person som friades i tingsrätten döms för detta. För två av dem väntar fängelsestraff. De övriga döms till villkorlig dom och samhällstjänst.

Tumult utböt när NMR demonstrerade i Göteborg. Foto: Expo

Våldsamt upplopp, skadegörelse och hets

Svea hovrätt skärper domen mot tre av NMR:s aktivister som tidigare dömts i Nyköpings tingsrätt. De hade sedan tidigare dömts för bland annat vapenbrott, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd. Hovrätten dömer även samtliga för skadegörelse och hets mot folkgrupp för att ha klottrat flera hakkors på fasaden till en butik i Trosa. Polisen fann i den bil de färdades i färgburkar och schabloner med NMR:s logotyp. Samtliga döms till villkorlig dom, två av dem till dagsböter och en till samhällstjänst.

Även en annan aktivist fick sin tingsrättsdom rörande våldsamt motstånd fastställd i Svea hovrätt. Det gällde en händelse 2016 då NMR genomförde en aktivitet i centrala Stockholm. Vid tillfället gick en grupp aktivister i samlad attack mot poliser. Flera aktivister har tidigare dömts för händelsen.

Några av de 19 dömda har efter händelserna lämnat NMR och gått med i utbrytargruppen Nordisk styrka.