Flera dömda efter hets på intern nazistträff | Expo.se

Flera dömda efter hets på intern nazistträff

Publicerad 2020-03-31 14:27

Efter demonstrationen den 1 maj 2017 i Falun träffades deltagarna på en gård. Norsk tv fångade på film hur det hetsades och gjordes Hitlerhälsningar.

Sex personer döms för hets mot folkgrupp efter att de på en intern träff för Nordiska motståndsrörelsen hetsat och gjort så kallade Hitlerhälsningar. Ett team från norsk tv fångade händelsen på film.

Den 1 maj 2017 demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Falun. Efter demonstrationen samlades flera av aktivisterna på en bygdegård i närheten. Norska tv-kanalen NRK var på plats, då de fått tillträde för att arbeta med en dokumentär om nazistorganizationen.

På NRK:s bildupptagningar framgår att närvarande på bygdegården hetsat mot bland annat judar och romer, gjort Hitlerhälsningar samt skrikit ”hell seger”.

I oktober förra året dömdes en person för händelsen. Ytterligare tio personer har åtalats, varav en är NMR:s ledare Simon Lindberg.

Måndagens dom vid Falu tingsrätt rörde dock bara sex personer, då Simon Lindberg och ytterligare tre av de åtalade uteblev från huvudförhandlingen.   

Falu tingsrätt dömer samtliga sex för hets mot folkgrupp. Tre av dem till dagsböter och villkorlig dom. För de övriga ska tidigare utdömt fängelsestraff, skyddstillsyn och villkorlig dom avse även den nya brottsligheten.

Händelsen anmäldes av den ideella föreningen Juridikfronten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons