Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var 1 juni förra året som Nordiska motståndsrörelsen, NMR, genomförde en flygbladsutdelning i centrala Lund. På plats sparkade nazister ned ett bokbord som Vänsterpartiet hade. När aktivisterna från nordiska motståndsrörelsen lämnade området följde en grupp motdemonstranter efter dem och sjöng ”inga rasister på våra gator”.

Plötsligt vände nazisterna om attackerade motdemonstranterna. Bland annat blev en man slagen och sparkad i huvudet och bröstkorgen av två nazister. En kvinna blev knuffad och slagen i ansiktet. En annan av de som misshandlades var en frilansjournalist som var på plats för att bevaka händelsen.

Hovrätten fastställer domar

Sex aktivister dömdes senare för händelsen och samtliga fem som överklagade fastställs nu tingsrätens domar av hovrätten förutom, Freddy Nermans, chef för organisationen i Skåne och Blekinge. Han får sitt fängelsestraff förkortat från fyra till tre månaders fängelse för misshandel och våldsamt motstånd.

En 29-årig NMR-aktivist dömdes till sex månaders fängelse för misshandel och försök till våld mot tjänsteman.

Marcus Hansson, ansvarig utgivare för Nordfront, som får tre månaders fängelse för misshandel och ofredande. Han döms också samtidigt för brott mot knivlagen då polisen förra året hittade en kniv i hans bil.

Sebastian Elofsson, 25, offentlig talesperson för NMR, dömdes för försök till misshandel. Han får villkorlig dom och dagsböter.

En 26-årig aktivist som producerar videomaterial för NMR döms till villkorlig dom och 60 dagsböter för misshandel.