Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På måndagen blev det klart att med de senaste attackerna mot muslimska församlingar som bakgrund, ska församlingarna kartlägga hatbrott mot moskéerna. Helena Hummasten, ordförande för Sveriges muslimska råd, säger till Sveriges radio att hotbilden mot moskéer är ännu värre idag än den varit tidigare. Sveriges muslimska råd får ofta samtal från församlingar som berättar om hot, trakasserier och skadegörelse.

Det finns flera exempel på hatbrott mot församlingar de senaste åren. Moskén i Trollhättan, och den i Tranemo möttes i fjol av ett grishuvud utanför lokalen. Moskén i Flen har fått hakkors inristade i glasdörren och Fittjas moské upplevde skadegörelsen på nära håll när de inte för så länge sedan bevittnade hur någon slängt grisfötter framför huvudingången. Nyligen sprejades flera hakkors på Stockholms moskén.

Initiativtagarna bakom kartläggningen av attacker mot moskéer är Sveriges muslimska råd, nämnden för Statligt Stöd till Trossamfund står bakom finansieringen.

Mittuniversitet gjorde en liknande kartläggning för fem år sedan där det klargjordes att fyra av tio muslimska församlingar utsatts för brott.

Expo Idag har tidigare uppmärksammat muslimska församlingar som begärt ökad säkerhet kring moskéerna. Bejan Becirov, VD för moskén i Malmö berättade då att moskén upplevt uppemot 300 attentat hittills. Vilket inkluderar allt från skottlossningar, till bränder. Han sa även att hans församling trots den stora hotbilden inte fått någon hjälp alls från myndigheter, och uttryckte rädsla för att någon kan mista livet om attackerna fortsätter.

Integrationsminister Erik Ullenhag har öppnat för ett samtal kring moskéers säkerhet, och har uppgett till Expo Idag att han är villig att träffa muslimska församlingar och dess företrädare för att få en bild över hur situationen för närvarande ser ut. Något som välkomnats av flera församlingar som Expo Idag varit i kontakt med.

Ämnen i artikeln