Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ulf Erlandsson (SD) blev med hjälp av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Folkets väl inröstad som vice ordförande i Hässleholms kommunstyrelse.
Efter att Expo avslöjat att Erlandsson spridit närmare 130 artiklar från Fria Tider, varav en artikel argumenterade för att afrikaner har låg IQ, och att han "gillamarkerat" den pronazistiska podden Motgift så inledde den styrande alliansen ett samtal om hur de skulle hantera Sverigedemokraterna.

Nu visar en granskning av SVT att Ulf Erlandsson fått ut 160 000 kronor från kommunen genom att lämna felaktig information.

Erlandsson ska ha begärt 270 kronor per förlorad arbetstimme som kompensation för att närvara vid nämndsammanträden. 2013 begärde kommunen intyg från Erlandsson för att styrka rätten till ersättningen och fick till slut ett intyg från en arbets- och partikollega som driver ett åkeri. Enligt intyget hade Erlandsson missat 120 lastbilskörningar på grund av sammanträden i nämnder. Revisorerna som tittade på ärendet menade att intyget var orimligt. Bland annat på grund av att ersättningen om 270 kronor i timmen ligger långt över vad lastbilschaufförer får i lön.

Hässleholms kommun avråddes ändå av revisorn från att dra Erlandsson inför domstol eftersom kommunen hade slarvat med kontrollen och de bedömde att man inte skulle vinna i en domstolsförhandling. Istället uppmanades Erlandsson att frivilligt betala tillbaka pengarna, något som han vägrat.

SVT:s granskning visar även att Ulf Erlandsson äger en miljöfarlig industribyggnad i Hästveda där flera personer är folkbokförda.

– Det strider definitivt mot bygglovet, säger miljöchefen Sven-Inge Svensson till SVT och tillägger att han kommer kräva att Erlandsson sanerar delar av byggnaden.

Erlandsson har förnekat att han har anställda boende i byggnaden.

Byggnaden ska även ha använts av Erlandsson och två andra sverigedemokrater för att bedriva ett åkeri. Åkeriet har gått i en konkurs som utreds av åklagare. Erlandsson är dock inte misstänkt för brott i det ärendet.

Erlandsson hade sålt sin del i bolaget strax innan det försattes i konkurs 2014, då hade ett 30-tal lastbilschaufförer varit utan lön i flera månader. Erlandsson har kommenterat SVT:s granskning till Norra Skåne.

– Det finns ingen som helst sanning i det som påstås i SVT:s inslag om gjuteriet i Hästveda. Fastigheten genomgick miljöklassificering i samband med köpet och kom då i en bättre miljöklass. Inga ålägganden står skrivet i dokumentet, säger Ulf Erlandsson.

Efter alla skandaler kring Ulf Erlandsson uppmanar nu kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) honom att avgå.

– Det som har kommit fram om för högt utbetalda ersättningar till honom, delade länkar till rasistiska sajter och nu det senaste påståendet om boende i hans utdömda fastighet i Hästveda klibbar av sig. Vi blir inte trovärdiga som kommun. Jag tycker att Ulf är en bra påg och vi samarbetar bra, men detta håller inte i längden. SD får hitta en ersättare till honom, säger Pär Palmgren till Norra Skåne.