Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är den nyligen avhoppade sverigedemokraten Victoria Wärmler som står som ansvarig på demonstrationstillståndet. Wärmler satt fram till maj som fullmäktigeledamot i Grums för Sverigedemokraterna.

Under parollen "Stoppa svenskavhysning i Grums" har det nystartade nätverket Grumsgruppen tänkt demonstrera lördagen den 14 juli. Bakgrunden är att kommunen beslutat att två familjers hyreskontrat ska sägas upp för att ge plats åt ensamkommande flyktingbarn. Utöver Wärmler anges på gruppens Facebooksida att bland annat två personer med kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti står bakom demonstrationen.

I Facebookgruppen som kallar till demonstrationen återfinns en rad kända högerextremister och främlingsfientliga politiker som medlemmar, bland annat Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson, sverigedemokraten Axel W Karlsson, den antimuslimska föreningen Tryckfrihetssällskapets grundare Ingrid Carlqvist samt Anders Leander, tidigare sverigedemokrat och idag aktiv i Svenskarnas parti och Dan Dalén, en tidigare lokal ledare i Nationalsocialistisk Front.

Enligt arrangörsgruppens Facebooksida var det dock inte Wärmler som först tog initiativ till demonstrationen utan en kvinnlig journalist som bland annat skriver krönikor för en kristen tidning. Hon är dock inte med i själva Facebookgruppen. Däremot är hon vän med Wärmler på Facebook där hon också sprider den avhoppade sverigedemokratens texter.

Det var i juni som journalisten startade ett event på Facebook för en protestaktion mot de uppsagda hyreskontrakten, vilken hon också marknadsförde via sitt Twitterkonto. I skrivande stund är dock Facebookeventet nedstängt. När Expo Idag ringer upp det telefonnummer som Grumsgruppen anger som kontaktnummer bekräftar personen som svarar att initiativet från början kom från journalisten men att hon nu lämnat över ansvaret till någon annan.

– Hon var den som organiserade det här från början. Sedan överlät hon det till någon annan, säger Grumsgruppens kontaktperson.

Kontaktpersonen säger att han inte vill uppge vem som har tagit över ansvaret.

Expo Idag har förgäves sökt journalisten och Victoria Wärmler för en kommentar.

Grumsgruppen har även startat en namninsamling på nätet mot det den kallar "svenskavhysningen". På sidan finns en fejkad löpsedel med en bild på en av Grums kommunalråd Torbjörn Bood. Bland de som undertecknat protestlistan återfinns sverigedemokraten Anders Westergren som under delar av 1990-talet var andre vice ordförande i partiet. Westergren motiverar sin underskrift med följande ord:

"Det tar lång tid för svenskarna att vakna. Svenska arbetarfamiljer vräks för att bereda plats åt skäggbarn och andra som utnyttjar den svenska naiviteten.
Nu börjar jag bli orolig på allvar för att reaktionen, när den väl kommer, blir alltför våldsam, alltför hatisk och kommer att gå ut över oskyldiga".

När Expo Idag kontaktar Westergren bekräftar han att det är han som har skrivit kommentaren och att han står för den.

Ämnen i artikeln