Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ariska Kampförbundet. Riksfrontens avdelning i Sandviken har under ledning av Patrik Lindkvist bytt namn till Ariska Kampförbundet eller Gefleborgs Kampförbund med en egen hemsida på internet och medlemmar och sympatisörer i hela Gästrikland.

NS Göteborg. Stora delar av NS-rörelsen i Göteborg, framför allt skinnskallarna i Gbg Skins, förhåller sig kallsinniga till den internationella konflikten och Nordlands krig med svenska c18-allierade som Ragnarock Records. Tidskriften Valhall fortsätter att ges ut med redaktion i Nödinge/Nol. NS Göteborg har också övertagit ansvaret för nedlagda Nationella Alliansens fångorganisation Gula Korset och dessutom ärvt NA-tidningen Info 14:s prenumerantregister.

Svenska Rättsförbundet. SR är namnet på ytterligare en fångorganisation som samlar in pengar åt »krigsfångar«, d v s svenska nazister som dömts till fängelsestraff för diverse våldsdåd. Kriteriet är att fången har en »rimlig och anständig« anledning till sitt »politiska brott«, och att han är medlem i någon organisation som betalar en försäkringspremie varje månad till förbundet. Den nya fångorganisationen har stöd av Nordland och konkurrerar med västsvenskarnas Gula Korset.

Ariska Brödraskapet. Ytterligare en fångorganisation, Ariska Brödraskapet (AB) som hämtat namnet från den amerikanska förlagan Aryan Brotherhood, organiserar huvudsakligen fängslade ns-aktivister från Västsverige och samarbetar med Kamratföreningen Kreativa Nationalsocialister i Göteborg.

Bland medlemmarna finns en 22-årig nazist från Göteborg, tidigare dömd för missbruk av anabola steroider och till fängelse i tre år och nio månader för misshandel, skadegörelse och mordbrand, och en 19-årig skinnskalle från Kode som i juni 1996 dömdes till fängelse i åtta år för delaktighet i mordet på 14-årige John Hron i augusti 1995. 19-åringen har anmält anstaltsledningen på fängelset i Norrköping, för att de tagit ifrån honom en cd-skiva med nazibandet Dirlewanger. Målet kommer att avgöras i länsrätten.

AB tillhör C18-fallangen och är bland annat ansvarigt för ett brandbombsattentat mot Nordland-anknytna NS-butiken Midgård i Göteborg.

© Expo 1997
(Expo nr 1 - 1997)

Ämnen i artikeln