Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Baltic Inkassos vd Erik Hägglund stod åtalad för förskingring i fyra fall. Tingrätten fann honom skyldig i tre fall och dömde honom till villkorlig dom och dagsböter. Baltic Inkasso är ett indrivningsföretag med säte i Estland. Bolagets affärsidé är att driva in skulder åt kunder mot ersättning. I domen framgår det att bolaget saknat tillstånd av datainspektionen att bedriva verksamhet i Sverige.

Under en längre tid höll sig Erik Hägglund undan från det svenska rättväsendet. Han har sedan länge varit bosatt i Estland och svenska polis har i över ett år försökt få honom utlämnad. Den 6 november greps han av estländsk polis och fördes över till Sverige.

Erik Hägglund har tidigare varit aktiv inom den svenska extremhögern. Han har varit medlem i Sverigedemokraterna och drivande i den nazistiska organisationen Nationell ungdom, tidigare ungdomsorganisation för Svenska motståndsrörelsen. 2000 dömdes han till fängelse för hets mot folkgrupp.

Grundaren tidigare dömd

Även grundaren av Baltic Inkasso, Leif Larsson, har under året dömts. Men den domen rörde inte Baltic Inkasso utan företaget Dantaro som Larsson drev vid sidan av. Även det företagets verksamhet utgick från Estland. Dantaro sålde cigaretter och alkohol från en hemsida. Leif Larsson och hans kompanjon Johnny Linden dömdes i januari till fängelse i sex år för grovt skattebrott.

Precis som Erik Hägglund har Leif Larsson en bakgrund inom extremhögern. Leif Larsson har varit aktiv i bland annat Nordiska rikspartiet innan han bildade Föreningen Sveriges Framtid. Under några år var han ledare för Hembygdspartiet och Konservativa partiet. Johnny Lindén satt i Sverigedemokraternas Göteborgsstyrelse i slutet av 1980-talet. Han är dömd vid ett flertal tillfällen under 1980- och 1990-talet, bland annat för stöld, olaga innehav av explosiv vara, brott mot vapenlagen och grovt bedrägeri.

Ämnen i artikeln