Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Utanförskap, grupptillhörighet och identitet har alltid varit viktiga teman för festivalen som firar sitt trettionde år. I filmer som Approved for Adoption och White Black Boy får publiken möta Jung som adopterats från Korea och Shida, en pojke med albinism i Tanzania. Filmen 10 Guds Siffror skildrar två systrar som kommit från Kongo till Sverige och försöker klara av tillvaron utan att ha ett personnummer. Det blir även samtal om fotboll och tolerans i anslutning till visning av Rise Above - filmen om Anton Hysén. Den lyfter frågor om hur vuxna kan främja en välkomnande och öppen fotboll där normer kring etnicitet, sexualitet och kön inte står i vägen för delaktighet.

– Filmen är ett direkt medium. Det kan vara svårt att läsa och skriva men i princip alla barn- och ungdomar kan avkoda språket och budskapen i film, säger Julia Jarl.

– Det är väldigt få förunnat att se något annat än SvtB [svt:s barnkanal] eller Alvin och gänget. Vissa av barnen är vana biobesökare, andra har kanske aldrig tidigare gått på bio, fortsätter hon.

På frågan om det finns ett särskilt behov för BUFF i just Malmö svarar Julia att behovet finns på alla platser. Att få en filmupplevelse tillsammans med andra, och sen prata om det om de frågorna som lyfts är viktigt, konstaterar hon.