Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Beppe Grillo, vars parti Femstjärnan lyckades bli Italiens största parti i valet för snart två veckor sedan, har en historia av antisemitiska uttalanden.

I en intervju med den israeliska tidningen Yedioth Ahronot förra året sade Grillo att en judisk lobby kontrollerar all information som européer får om Israel och Palestina.

2006 gav han dessutom stöd till regissören och skådespelaren Mel Gibson efter att denne talat nedsättande om judar.

Judiska Hollywoodproducenter hotar Gibsons karriär, skrev Grillo. "Om skådespelaren hade sagt att Israel hade kunnat starta ett tredje världskrig hade de kanske öppnat upp Alcatraz för honom och kastat bort nycklarna." Vidare skrev han:

"Israel är skrämmande. Dess uppträdande är oansvarigt. Så! Jag har sagt det! Och jag är inte ens full."

Företrädare för antirasistiska och judiska organisationer utanför Italien menar nu att hans nya position som en av landets mäktigaste män gör att han bör ta ansvar för sina uttalanden.

– Som underhållare behövde han bara stå till svars inför sin publik. Nu ska han stå till svars inför hela det italienska folket. Antisemitiska åsikter hos någon som fått nära 25 procent av rösterna är oroande, säger Michael Salberg på Anti-Defamation League.

En företrädare för den ledande judiska organisationen i Frankrike, CRIF, kallar i en essä Grillo för "populistisk, kontroversiell, rasistisk, djupt antisemitisk och antisionistisk." Organisationen menade att det är allvarligt att "varken den italienska politiska klassen eller den italienska opinionen har reagerat på hans antisemitiska uttalanden.

Ämnen i artikeln