Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på Berlusconis partis (PDL) hemsida som premiärministern gjorde sitt uppmärksammade utspel. Inför helgens andra valomgång i borgmästarvalet i Milano uppmanade han väljarna att lägga sin röst på den sittande borgmästaren Letizia Moratti.
"Milano kan inte, i slutet av 2015, vara en muslimsk stad, en zigenarstad fylld av romaläger, belägrad av invandrare".

Utspelet riktade sig mot center-vänster kandidaten Giuliano Pisapia, som Berlusconi kallar vänsterextremist.

Milano har under många år varit ett starkt fäste för den italienska högern. Under den senaste mandatperioden har staden styrts av en allians mellan Berlusconis parti PDL och det invandrarfientliga separatistpartiet Lega Nord.

Men nu kan vinden vända. I förra veckans första valomgång fick Giuliano Pisapia 48 procent av rösterna och Letizia Moratti bara 42 procent.

I centrum för striden mellan de två kandidaterna står bland annat frågan om Milanos muslimer ska få bygga en moské. Den sittande borgmästaren Moratti har motarbetat förslaget och menat att en moské skulle locka till sig stora mängder muslimer från hela Italien. Pisapia är däremot positivt inställd till att bygga en moské och har kritiserat Moratti för att hon inte bryr sig om stadens muslimer som nu tvingas be i skolor och garage.

Ämnen i artikeln