Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

(29/8 2003) Björkqvist är sedan tidigare dömd för brott mot lagen om hets mot folkgrupp vid fyra tillfällen och ska inom kort påbörja ett kortare fängelsestraff efter en av domarna.

Åtalet rör en manifestation som NSF genomförde i Borås den 5 oktober förra året, där Björn Björkqvist stod som talare. Manifestationen var inte heller tillståndsgiven, varför Björkqvist också åtalas för brott mot ordningslagen.

Till rätten betecknade Björn Björkqvist talet som oförberett och med "idel floskler".

"Helheten avgörande"

Åtalet är kontroversiellt eftersom åklagaren inte bara vill bedöma vad som faktiskt har uttalats av Björn Björkqvist, åklagaren vill också att rätten ska se i vilket sammanhang det hela skett – att uttalandet har gjorts tillsammans med deltagare som bar uniformsliknande klädsel och fanor.

Försvarsadvokat Björn Lindmar menade att det kan uppfattas som om talet är grövre än det faktiskt är i och med sceneriet runt omkring, men att uttalandena måste dömas som det är.

Vice chefsåklagare Bo Lindgren menade tvärtom att just för att uttalandena gjorts i just detta sammanhang så har också budskapet förstärkts. Och detta ska också bedömas av rätten, menade han.

- Opinionsbildning är fullt tillåten, men lagstiftarna har satt en gräns för hur det ska se ut och vilka uttryck det får ta, slog Bo Lindgren fast i sin slutplädering.

Rättegången skulle hållits i Borås tingsrätt under våren, men flyttades till Göteborgs tingsrätts säkerhetssal av rädsla för konfrontationer mellan rivaliserande grupper.

Ett 40-tal svartklädda autonoma vänsterungdomar fanns på plats liksom ett större polisuppbåd. Men allt gick lugnt till.

Björn Björkqvist avgick i början av förra veckan som propagandachef för NSF. Samtidigt lämnade han organisationen. Med på mötet fanns trots detta fem före detta partikamrater från avdelningen i Trollhättan som stöd. Bland de tillresta fanns en av de två kvarvarande medlemmarna i riksstyrelsen Daniel Gebel-Höglund.

Ämnen i artikeln