Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo och norska Filter Nyheter kunde i tisdags avslöja att Max Fagerstedts sambo, en tidigare kvinnlig SD-kandidat i 20-årsåldern, deltog i helgens NMR-upplopp och greps av norsk polis. Kvinnan ställde upp i valet för Sverigedemokraterna i Katrineholms kommun – men flyttade till sin nuvarande sambo i Boxholm före valet, vilket gjorde hennes kandidatur oglitig.

När Expo ville ställa frågor till Max Fagerstedt om hans samobs nazistiska engagemang ville han inte svara. Han ville inte heller ta avstånd från nazistiska Nordiska motståndsrörelsens åsikter.

 

Video: Se SD-kandidaten delta i NMR-upploppet

Tänkte sitta kvar i kommun

Under tisdags kväll meddelade Richard Svensson, gruppledare för SD i Region Östergötland, att partiet stängt av Fagerstedt från sin tjänst som politisk sekreterare. Han lämnade också sin plats i regionfullmäktige.

Men i Boxholms kommunfullmäktige tänkte Fagerstedt sitta kvar. Under onsdagen rapporterade Corren att SD-toppen hade för avsikt att fortsätta i kommunpolitiken som partilös, så kallad politisk vilde.

På torsdagen meddelade dock Max Fagerstedt att han lämnar även det uppdraget.

”Ska inte ses som ett ursäktande”

Anledningen till att han tänkt om formulerar han i ett sms till flera medier. I det skriver han att Expos och Filter Nyheters avslöjande gjort att han lämnar alla politiska uppdrag för SD av respekt för de som röstat på partiet.

”Detta är ett tungt beslut och som jag tagit med såväl mina kamrater som med mina anhöriga”.

”Det ska dock inte ses som ett ursäktande, utan enbart som att jag vill göra rätt för mig för att sedan ta nya tag”, skriver Max Fagerstedt.

Till SVT Nyheter Öst säger han att han kommer fortsätta vara politiskt aktiv i framtiden.

- Det är jag helt övertygad om att jag kommer vara, men mer än så vill jag inte kommentera det nu, säger han.

Kaos i SD Boxholm

Att den sverigedemokratiske region- och kommunpolitikern Max Fagerstedts sambo deltog i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration har väckt starka känslor lokalt i Boxholm.

En av Fagerstedts partikamrater i lokalföreningen, Stefan Hallin, som tidigare var gruppledare för den lokala SD-föreningen, valde även han under tisdagen att lämna sina uppdrag i kommunen.

– För min del är det slut. Jag orkar inte mer av sånt här. I en sådan liten kommun som Boxholm blir vi straffade allihop. Vad som händer med platserna i kommunfullmäktige vet jag inte, men min plats kommer i alla fall bli tom, säger Stefan Hallin till Norrköpings Tidningar.

Max Fagerstedts och Stefan Hallins avhopp innebär att minst två av SD:s stolar i kommunfullmäktige kommer att stå tomma, eftersom partiet endast hade fem namn på sin valsedel i kommunvalet.

Kritiseras lokalt

Efter valet ingick Moderaterna ett samarbete med SD i kommunen, som styrs av Socialdemokraterna med stöd av Centerpartiet och Kristdemokraterna. Boxholmsmoderaten Åke Sandberg reagerar kraftigt på Expos avslöjande.

- Jag säger bara nej - jag avskyr det helt enkelt. Vi moderater gillar inte de här antidemokratiska konstellationerna som NMR är, säger  Åke Sandberg till Corren.

Kristdemokraternas lokala företrädare Evert Andersson är också starkt kritisk.

- Det är skrämmande vill jag påstå. Jag blir allvarligt störd och oroad om det är såna här människor som ska komma in i kommunpolitiken. Det här var ett riktigt bottennapp, säger han till tidningen.