Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I mitten av mars ofredades en handikappad man av skinnskallar och då en 24-årig man från Karlstad försökte stävja trakasserierna blev han själv grovt misshandlad. I samband med Kristallnatten i november angreps en en manifestation mot nazism av ett 30-tal skinnskallar, och vid en minnesmanifestation på årsdagen av mordet på Björn Söderberg dök ett 20-tal nazister upp för att provocera. Vid bägge dessa tillfällen fick polisen ingripa.

Under fredagen fick Karlstadspolisen tips om att bråk kunde förväntas under natten. Ett 15-tal nazister och drygt 40-50 antirasister samlades på Stora Torget i Karlstad, där stämningen snart blev mycket hotfull. Hatkänslorna hade också fått hjälp på båda sidor av det faktum att en person tillhörig det Ariska Brödraskapet nyligen sluppit ur fängelset.

Omkring 25 poliser deltog i insatsen och lyckades avstyra bråk.

- På fredagseftermiddagen fick vi indikationer om att det kunde bli en sammandrabbning på torget under natten. Vi ringde runt och kallade in folk från hela länet. Vi hade även kontakt med polisen i Örebro som stod stand by, berättar Thore Persson för Värmlands Folkblad.

Fem personer - samtliga skinnskallar - greps för störande av den allmänna ordningen och de övriga bussades bort från stadens centrum. De gripna släpptes under lördagen.