Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan 2005 håller de största svenska vit makt-grupperna en gemensam manifestation på nationaldagen i Stockholm under namnet Folkets marsch. 2006 deltog runt 900 personer i marschen och 2005 gick runt 650 i tåget. Manifestationen är efter Salemmarschen den största i Sverige.

Inför 2007 års marsch har planeringen kantats av slitningar mellan den nazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsen och övriga vit makt-världen. Bakom årets manifestation står Nationalsocialistisk front, NSF, Info 14 och Nordiska förbundet. Anledningen till att Svenska motståndsrörelsen står utanför arrangemanget är en händelse i Helsingborg.

I mars blev en aktivist tillhörande den lokala gruppen Helsingborgskampanjen hotad med pistol av aktivister tillhörande Svenska motståndsrörelsen. Anledningen var att Helsingborgskampanjen ansågs splittra den svenska vit makt-rörelsen. Helsingborgskampanjen grundades i början av 2007 och drivs av personer från Nationalsocialistisk Front, Nordiska Förbundet samt oberoende nazister.

Med Svenska motståndsrörelsen borta ur arrangemanget försöker samtidigt NSF flytta fram sin position och ta en större plats.

Får byta plats

Folkets marsch har tidigare år samlats i Rålamshovsparken, men har i år nekats den platsen. Enligt polisen så har arrangörerna till Folkets marsch fått ett positivt förhandsbesked om att få gå på nationaldagen, medan Svenska motståndsrörelsen nekats en manifestation på Mynttorget.

Först på torsdag eftermiddag eller fredag morgon kommer polisen att ge sitt slutliga besked gällande demonstrationstillstånd.

- Det är ett pussel för att sy ihop det här för att undvika att man stör varandra, säger Ulf Göransson, på Länskriminalpolisen.