Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Onsdagen var den åttonde dagen i huvudförhandlingarna mot Anders Behring Breivik. Han fick själv uttala sig om den psykiatriska rapport som stämplat honom som psykiskt sjuk. Breivik sa att rapporten var uppenbart felaktig och att han var väldigt rädd för att bli tvingad att ta medicin på en rättspsykiatrisk inrättning. Han verkade dock vara inställd på att det kan bli så, när han blev tillfrågad om hur han såg på sin egen framtid.

– Antingen blir jag kemiskt lobotomerad eller så hamnar jag i fängelse för resten av mitt liv, sa Breivik.

Tidigare under dagen hördes fler vittnen från bombdådet i Oslo, bland annat Eivind Dahl Thoresen som var först att vittna. Han kom på kryckor till rätten. Thoresen berättade att han hade varit på väg hem från sitt sommarjobb när bomben smällde av. Direkt efteråt kände han ingen smärta, bara en otrolig värme. Han såg en svårt skadad man som släpade sig fram och som pekade mot honom. Thoresen tittade ner på sig själv och såg hur det blödde kraftigt från vänster arm.

– Det kom en blodstråle ur vänster arm. Jag försökte och stoppa blodet med handen, men då blev strålen bara kraftigare. Mina mörkblå jeans var röda, genomdränkta av blod, sa Thoresen.

Eivind Dahl Thoresens berättelse visades en bild på hur han ligger skadad med tre personer böjda över honom, de håller hans hand och ser till att luftvägar hålls öppna.

Under vittnesförhöret rapporterades Breivik titta rätt på Thoresen utan att röra en min. Breivik har tidigare sagt att bombattentatet var misslyckat eftersom så få personer dog.

Ämnen i artikeln