Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anders Behring Breivik har skickat ut ett brev som Expo Idag har tagit del av till flera internationella medier. Brevet beskriver han som ett sorts första steg i en "fredsförhandling" med sina politiska motståndare. I brevet har Anders Behring Breivik till viss del ändrat retorik från den han förde i sitt så kallade manifest. Han menar att han i manifestet förde en "counterjihadistisk" retorik för att skydda "etnonationalister" och istället sätta igång ett mediedrev mot antinationalistiska counterjihad-anhängare. Han kallar denna strategi för "dubbelpsykologi".

Anders Behring Breivik hävdar att han strävar efter ett "rent nordiskt ideal". Han menar att den "nordiska rasen" håller på att utrotas och vill se att det bildas ett nazistparti i Norge likt Svenskarnas parti. Han nämner flera ökända högerextremister i Norge som han vill ska leda partiet, bland andra Varg Vikernes och Erik Blucher.

"Vi förlorade det europeiska inbördeskriget (andra världskriget)", skriver Brevik och riktar sig till nationalister som han menar borde ställa sig bakom hans "fredsförslag".

Breivik identifierar även sig själv som en del i "Västeuropas fascistiska rörelse". För att det ska bli fred menar Breivik att "nationalister" ska erbjudas sydvästra Östfold i Norge för att säkra "överlevnaden för infödda norrmän och nordbor". Liknande landsplättar vill Breivik se fördelas vita i flera europeiska länder.

Breivik skriver dessutom att hans kärlek till Israel endast består i dess framtida funktion som en plats att deportera "illojala judar".

Anders Behring Breivik skriver också att han inte tror att han kommer att överleva tiden i fängelse där han hävdar att han torteras.

Ämnen i artikeln