Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 48-årige mannen åtalades för tre kommentarer som lagts ut på den omtalade Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”, som brukar benämnas Sveriges största hatgrupp på nätet. Gruppen, som inledningsvis hette ”Stå upp för Peter Springare”, är helt öppen och vid tillfället för utredningen hade den närmare 180 000 medlemmar.

I kommentarerna hävdar mannen att de med utländsk bakgrund och svarta personer är kriminella. Han menar att de begår grova brott som mord och gruppvåldtäkter, men istället för att dömas för sina handlingar frias de och får skadestånd.

Brottsbelastad

48-åringen är själv tungt brottsbelastad. Han förekommer sedan tidigare under 17 avsnitt i belastningsregistret, bland annat för misshandel, skadegörelse, ofredande och flera fall av överträdelse av besöksförbud.

Mannen förnekar att han skrivit kommentarerna, men medger samtidigt att ingen annan har tillgång till hans Facebook-konto. Rätten tror inte på mannen och skriver i sitt dombeslut att kommentarerna har ”haft en mycket stor spridning” och ”ger entydigt uttryck för en rasistisk människosyn med missaktning mot personer på grund av ras, hudfärg och nationellt/etniskt ursprung".

Södertälje tingsrätt dömer mannen till villkorlig dom och dagsböter på 40 å 220 kronor för brottet hets mot folkgrupp.

Ämnen i artikeln