Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Åtgärden fördömdes av den burmesiska oppositionsledaren och fredspristagare Aung Suu Kyi.

– Det är inte bra att ha sådan diskriminering. Och det är inte i linje med mänskliga rättigheter heller, sade hon enligt BBC, rapporterar DN.

Aung Suu Kyi har tidigare kritiserats för att hon inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från förtrycket av rohingyerna, men nu kallar hon barnbegränsningspolitiken olaglig, enligt BBC.

Tvåbarnspolitiken har gällt sedan 1994 men började tillämpas först i helgen i de kommuner där den största andelen av Burmas 800 000 rohingya lever. Enligt DN kom beslutet efter att en statlig kommission kommit fram till att en begränsning av antalet födda barn är en lämplig åtgärd för att stävja våldet i delstaten Rakhine, där de flesta rohingyerna bor. Det är oklart hur regeringen tänkt kontrollera att politiken efterlevs.

Rohingyerna har kallats "ett av jordens mest hatade folk". Folkgruppen är statslös och saknar medborgerliga rättigheter i Burma. De saknar rätten att röra sig fritt, trots att de i generationer bott i landet. De nekas också inträde på den officiella listan över de 135 etniska grupper som erkänns av regeringen.

Våldet och förföljelsen av rohingyer har trappats upp det senaste året. Enligt organisationen Human Right Watch ska minst 200 människor, troligen fler, ha mördats sedan juni förra året. 125 000 människor har drivits på flykt, förnekats rätt till humanitär hjälp eller att återvända till sina förstörda hem. Över 4 000 byggnader ska ha förstörts under upprepade attacker.

Ämnen i artikeln