Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.


Carina Herrstedt är 39 år gammal och är till yrket personlig assistent. Hon representerar sedan valet 2006 Sverigedemokraterna i Landskrona, där hon bland annat är ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och barn- och ungdomsnämnden.

Förra året profilerades Carina Herrstedt och blev för första gången ett affischnamn för Sverigedemokraterna då hon ställde upp i valet till Europaparlamentet. I årets val är Herrstedt en av partiets frontfigurer. Hon kandiderar till riksdagen på valsedelns fjärde plats, samt till kommunfullmäktige i Landskrona och till Skåne läns landsting.

I slutet av mars publicerade Carina Herrstedt och Jimmie Åkesson tillsammans ett uppmärksammat inlägg på Aftonbladet debatt. Under rubriken "SD - ett parti för HBT-personer" skrev de att homosexuella personer i partiet hittar "en försvarare av västerländska, demokratiska grundvärden". De passade också på att be om ursäkt för de nedsättande kommentarer och formuleringar som partikamrater yttrat.

Trots partiets nya profil fick partiet inte debattera med de andra politiska partierna på årets Pride-festival, ett beslut som partiet protesterade mot och kallade odemokratiskt.

Utöver vårens utspel har Carina Herrstedt en diffus politisk profil. På sin blogg "Verklighetens röst i riksdagen" skriver hon

"Mitt politiska engagemang drivs av viljan att förändra och stoppa dagens eskalerande problematik samt trygga min barns och framtida barns framtid."

Läser man vidare bland inläggen återfinns inte många konkreta politiska krav förutom en minskad invandring. Hon har fått frågan om vilka politiska frågor hon fokuserar på ett flertal gånger, men har då inte kunnat precisera det.

Carina Herrstedts bloggande har dock varit föremål för en hel del kontrovers. "Carina & Stefans blogg" som Herrstedt driver ihop med sin kollega och sambo Stefan Olsson, har upprepade gånger varit föremål för rättsutredning. Två gånger har paret dömts att betala skadestånd för förtal de har gjort sig skyldiga till på bloggen.