Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Författaren och föreläsaren Tommy Deogan har gjort en snabb karriär i Centerpartiet. I valet 2014 ställde han upp som kandidat på partiets listor till riksdagen, Stockholms stad och Stockholms landsting.
På Centerpartiet hemsida presenterar han sig som en person som initierat många insatser för att förebygga och förhindra droger, våld, och rasism. Han har i dag flera uppdrag för Centerpartiet: Ersättare i Kista-Rinkeby stadsdelsnämnd, ersättare i landstingsfullmäktige och ledamot i programberedningen för folkhälsa och psykiatri i landstinget.
Han har även tagit plats som ersättare i partiets distriktsstyrelse i Stockholm och fram tills nyligen arbetat som politisk sekreterare för Centerpartiet i Haninge.

Ett framtidsnamn för Centern

Andre vice partiordförande för Centerpartiet, Fredrick Federley, har själv stöttat Tommy Deogan under hans kandidaturer och såg honom som ett framtidsnamn i partiet.
– Han var ny och lovande. Han jobbade för partiet i valrörelsen och var synnerligen aktiv. Just i Stockholms stad har vi många som är oerhört engagerade och som vill in i distriktsstyrelsen. Att han har hamnat där visar att han har ett förtroende bland medlemmarna, säger Fredrick Federley.

Bekräftar uppgifterna

Expo kan nu avslöja att Tommy Deogan fått anställning av SD:s partikansli i riksdagen. På tisdagen fick Tommy Deogan ett passerkort till riksdagen som anställd för Sverigedemokraterna. Till Expo bekräftar Deogan uppgifterna.
Du har fått passerkort för Sverigedemokraterna i riksdagen.
– Ja, det har jag.
Har du alltså gått över till Sverigedemokraterna?
– Jag ringer dig om en minut
Trots upprepade påstötningar har Tommy Deogan därefter inte återkommit till Expo.

Blixt från klar himmel

För Fredrick Federley kommer nyheten om Tommy Deogans övergång till Sverigedemokraterna som en blixt från klar himmel.
– Jag är ytterst förvånad. Det här är ingenting som jag känner igen från den Tommy som jag träffat i många sammanhang i partiet och som jag själv jobbat med och stöttat i hans kandidaturer, säger han.
Hur nära har ni arbetat med varandra?
– Vi har ju träffats på stämmor och så där. Jag kommer ihåg när han gick med i partiet inför valet 2014. Då satt jag med i nomineringskommittén i Stockholms stad och han kom in i ett ganska sent skede men vi var ändå noga med att coacha honom. Han ställde upp och kandiderade på alla tre listorna. Vi ville att det skulle gå bra för honom.

Svarar inte på sms

Fredrick Federley har i dag ingen kontakt med Tommy Deogan. Han kommer varken åt hans facebooksida eller får några svar på sina sms.
– Mellan raderna har jag förstått att det funnits någon schism där han har en anställning i dag, lokalt i Centerpartiet i Haninge. Och han har nyligen avslutat sin tjänst där. Så jag vet inte om det här är en hämndaktion på det eller…
– Vi försöker reda ut allt det här. Antingen har han blockat mig på Facebook eller så har han tagit bort sin profil. Han svarar inte på sms och så vidare. Någonting har uppenbarligen hänt som har gjort att han genomgått en ganska stor förändring både politiskt och personlighetsmässigt, säger Fredrick Federley.
Expo har varit i kontakt med Sverigedemokraternas pressavdelning som inte vill lämna några kommentarer.
Christina Linderholm, ordförande för Stockholmscentern meddelar att Deogans anställning i Sverigedemokraterna gör honom omöjlig i Centerpartiet.
- Sverigedemokraterna står för en politik som på många sätt är diametralt motsatt till den som vi i Centerpartiet driver. Så när Tommy väljer att jobba för SD skiljs därmed våra vägar åt och han lämnar nu sina uppdrag i Centerpartiet med omedelbar verkan, säger hon.

Ämnen i artikeln