Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Pandemin används som ursäkt för grova trakasserier mot hbtq-personer 

I Uganda använder polisen coronapandemin som ursäkt för våld och grova trakasserier mot hbtq-personer. Rapporterna kommer från Sky news och bekräftas av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders och deras ugandiska partnerorganisationer.

– Att hbtqi-personer utsätts för trakasserier och omfattande diskriminering är visserligen inte en nyhet. Men att myndigheterna nu använder coronapandemin som ursäkt för att fängsla människor enbart på grund av deras sexuella läggning är fullständigt oacceptabelt, säger Gabrielle Gunneberg, Afrikachef på Civil Rights Defenders.

Polisen slog till mot ett skyddat boende för hbtq-personer, grep 23 män som misshandlades med käppar, bands med rep och tvångsmarscherades genom samhället, enligt Civil Rights Defenders. Den officiella förklaringen var att personerna på boendet anklagades sprida coronaviruset. 19 av männen sitter fortfarande inlåsta.

 

”Våg av hat” i Polen

Polens ledande antirasistiska organisation Never again (NIGDY WIĘCEJ) har sammanställt en rapport över rasistiska händelser i landet, kopplat till coronakrisen. Rafal Pankowski, en av organisationens grundare, talar om ett hat utan motstycke riktat mot personer med asiatiskt utseende.

– För första gången i Polens historia ser vi en våg av hat mot personer med asiatiskt ursprung. Detta samtidigt som de antisemitiska stereotyperna är närvarande, tillsammans med fientlighet och avsky mot en rad andra minoritetsgrupper som romer och hbtq-personer.

Konspirationsteorier sprids för fullt. Enligt en opinionsundersökning i april från centret för demokratistudier i Warszawa tror så många som 45 procent av polackerna på teorier om att viruset kommer från någon främmande makt eller något land som medvetet sprider viruset.

 

Extremhögern deltar i tyska coronaprotester

I Tyskland har tusentals människor samlats i de största städerna för att protestera mot restriktionerna som införts med anledning av coronapandemin. Bland demonstranterna finns högerextremister som vill dra nytta av situationen, rapporterar Euractiv.

I Dortmund syntes kända högerextremister bland demonstranterna och där ledde dessutom protesterna till våldsamheter. Journalister som bevakade demonstrationen anfölls av en 23-årig man och en skadades lindrigt. Journalister har attackerats på ytterligare två demonstrationer, rapporterar TT. Alternativ för Tyskland och anhängare till nyfascistiska Identitäre Bewegung Deutschland gett sitt stöd för protesterna.

Myndigheter och politiker oroas över att protesterna samlar vaccinmotståndare, Förintelseförnekare och antisemitiska konspirationsteoretiker.

– Jag anser att den här typen av protest är oerhört farlig. Den undergräver förtroendet för vår demokratiska stat och skapar ett rum i vilket konspiratoriska antisemiter och förintelseförnekare kan ses sida vid sida med andra som hyser väldigt dunkla åsikter, säger Felix Klein, regeringens särskilda kommissionär mot antisemitism, enligt TT.

Ämnen i artikeln