AfD:s högerextrema falang läggs ned | Expo.se

AfD:s högerextrema falang läggs ned

Publicerad 2020-03-27 14:38

Björn Höcke

Björn Höcke, den högerextrema falangens ledare, håller tal. Arkivbild.

På order från partiledningen ska Alternativ för Tysklands högerextrema falang, kallad Der Flügel, läggas ned. Experter menar dock att det bara handlar om spel för galleriet.

De interna tvisterna inom Alternativ för Tyskland (AfD) tog en ny vändning när partiledningen på riksplanet för en vecka sedan gav beskedet att den högerextrema falangen Der Flügel, Flygeln, ska upphöra med all verksamhet.

Högerextrem ledare

Björn Höcke, är AfD:s toppnamn i Thüringen, ledare för den högerextrema falangen Flygeln och en av Tysklands mest kontroversiella politiker. En tysk domstol slog 2019 fast att det är lagligt att kalla honom för fascist baserat på hans politiska åsikter. Efter uttalanden från Höcke som exempelvis att Förintelsemonumentet i Berlin är en skam, och efter att Höcke marscherat sida vid sida med en aktivist från den antimuslimska rörelsen Pegida, har partiledningen gått ut och ömsom försvarat ömsom kritiserat honom.

För några veckor sedan kom dock beskedet att den tyska säkerhetstjänsten BfV börjar övervaka Flygeln eftersom den anses vara högerextrem och aktivt motarbetar den tyska konstitutionen. Sedan tidigare har säkerhetstjänsten dragit samma slutsats om AfD:s ungdomsförbund. BfV konstaterar i sin rapport att Björn Höcke och Flygelns andre ledare Andreas Kalbitz är högerextremister. Kalbitz avslöjades på medlemslistan i den nazistiska gruppen Heimattrue Deutsche Jugend så sent som 2007, och BfV uppger att Kalbitz haft nära kontakter med nazister sedan decennier tillbaka.

Kontakter med högerextremister

BfV skriver vidare i sin rapport att Flygeln, både dess medlemmar och ledare, har kontakter med andra högerextrema organisationer och uttrycker sig rasistiskt mot framför allt muslimer och icke-europeiska invandrare. Dessutom förekommer det antisemitiska konspirationsteorier och ett förminskande av naziregimens brott.

AfD:s partistyrelse tog kort efteråt beslutet att Flygeln skulle upphöra med all verksamhet.

Ledarna Björn Höcke och Andreas Kalbitz skriver emellertid i ett avskedsbrev på Facebook att ”det inte går att upplösa något som formellt inte existerar” och menar då att Flygeln aldrig varit en egen organisation.

”Taktisk manöver”

I praktiken förändrar beslutet inte så mycket, säger professor Hajo Funke, en av Tysklands ledande experter på högerextremism, till New York Times.

—  Det är ingenting annat än en taktisk manöver.

Ingen har tvingats att lämna partiet. Björn Höcke och Andreas Kalbitz fortsätter vidare i AfD och sitter kvar på sina poster som partiets toppnamn i Thüringen och Brandenburg.

— Deras inflytande i partiet har inte minskat ett dugg, säger Hajo Funke.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons