Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När rösterna från de cirka 1,7 miljoner röstberättigade i Thüringen hade räknats stod det klart att AfD fått 23,4 procent, cirka två procentenheter mer än Angela Merkels CDU. I förra valet 2014 fick AfD 10,6 procent.

Segrare blev emellertid vänsterpartiet Die Linke som för första gången blev det största partiet i en tysk delstat. 31 procent fick Die Linke i Thüringen som ligger i före detta Östtyskland.

Kritiserad toppkandidat

Valkampanjen har varit hätsk, rapporterar AFP. Särskilt mellan CDU:s toppkandidat Mike Mohring och AfD:s Björn Höcke. I en intervju före valet sa Mohring:

— Jag anser att Björn Höcke är en nazist.

Björn Höcke har kopplats till nyfascistiska så kallade identitära grupper. År 2017 väckte han uppmärksamhet efter att ha kallat en minnesplats för Förintelsens offer i Berlin för en skam. Och under demonstrationerna i Chemnitz 2018 marscherade Höcke sida vid sida med en aktivist från den antimuslimska rörelsen Pegida. 

I början av året meddelade säkerhetstjänsten BFV, det tyska författningsskyddet, att de var speciellt intresserade i Höcke och hans falang i Thüringen.

Framgångar i östra Tyskland

Valresultatet innebär att AfD:s framgångar i forna Östtyskland fortsätter. Partiet fick över 20 procent i delstaterna Sachsen-Anhalt och Brandenburg i förra månaden, rapporterar The Local.

Hur delstaten kommer att styras är oklart. Övriga partier har lovat att inte bilda delstatsregering tillsammans med AfD.