Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på söndagen som det var borgmästarval mellan Octavian Ursu från det kristdemokratiska partiet CDU och Sebastian Wippel från högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AFD, i den östtyska staden Görlitz.  

Det preliminära valresultatet visade att Octavian Ursu gick vinnande ur omröstningen, med ett stöd på 55,1 procent, rapporterar The Guardian. Octavian Ursu, en rumänsk klassiskt skolad musiker, som kom till Tyskland på 1990-talet, var nöjd med valutgången och såg det som att väljarna valt öppenhet före isolering.

Valet har rönt uppmärksamhet efter att regissörer och skådespelare uppmanat väljarna att inte rösta på Alternativ för Tysklands representant.

Görlitz går under smeknamnet ”Goerliwod” och har varit skådeplats för ett flertal filmer. Bland annat har The Reader spelats in i staden, en film vars regissör Stephen Daldry var en av de som undertecknade petitionen mot Sebastian Wippel. Undertecknarna uppmanande väljare att inte ge efter för ”hat och fiendskap, oenighet och exkludering”.

AFD fördömde utspelet i ett uttalande och kallade det för utomstående påverkan.

Borgmästarvalet i Görlitz har setts som en temperaturmätare inför delstatsvalen i Sachsen och Brandenburg senare i höst. Sebastian Wippel tror dock att AFD har goda chanser i de valen och ser resultatet i Görlitz som en röst mot honom snarare än för Octavian Ursu.