Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas trend är bruten. De senaste opinionsmätningarna tyder på att stödet för partiet inte längre växer. Det finns mycket att säga om hur man ska förstå siffrorna och vilka konsekvenser de kan få. Men i det stora hela spelar några procentenheter hit eller dit inte så stor roll. Den stora bilden är att det svenska politiska landskapet fullständigt förändrats. Sverigedemokraterna kan ha 10 eller 20 procent. Under en överskådlig framtid kommer partiet hur som helst sitta på en väsentlig del av stolarna i Sveriges riksdag.

Frågan är större än om SD backar eller inte i undersökningar som knappat är statistiskt trovärdiga. Den som vill ha makt måste hur som helst ha en idé om hur man ska förhålla sig till partiet.

Just nu är frågan mest akut för Moderaterna. I början av året skickade Sverigedemokraterna ut ett massmail till moderata kommuntoppar där Jimmie Åkesson bjöd in till samtal.

Anna Kinberg Batras svar då var tydligt. I Agenda avvisade hon inviten.
SD står till vänster om regeringen när det gäller bidrag till dem som inte jobbar, de tar avstånd från integrationspolitik, de säger nej till Nato i en orolig omvärld, därför är inte det ett alternativ, sa hon då.

SD:s inbjudan var ett pr-trick, ett försök att sätta press på Moderaternas ledning. Det är ingen slump. Det finns gräsrötter i Moderaterna som är betydligt mer öppna för samarbete än ledningen. Och nu när Moderaterna ligger nära Sverigedemokraterna i migrationspolitiken är dessutom ett av de största hindren för samarbete borta.

På lokal nivå har partiet dessutom redan testat. I Gävle lyckades alliansen förra året ta makten för första gången på 96 år med stöd av Sverigedemokraterna. Enligt Dagens Industri är den upptinade relationen med Sverigedemokraterna ett test som sanktionerats från partitoppen. Kommunstyrelsens nya ordförande, moderaten Inger Källgren Sawela, har förklarat att hon till skillnad från det rödgröna styret kommer att ha en mer öppen dialog med Sverigedemokraterna.

Så trots Anna Kinberg Batra avvisningar så lever frågan.
Samarbeta eller inte?
Det finns många saker väga mot varandra.
Det handlar om makt. Men det handlar också om idéer.

I veckan kunde Expressen avslöja att Sverigedemokraternas ideolog Mattias Karlsson medverkat på den nyfascistiska bloggen Motpol. Han ska också gång på gång tipsat partikamrater om "läsvärda" artiklar från bloggen.
Samma blogg som han beskrivit som ideologiskt avvikande. Hade partiet tillämpat sin så kallade nolltolerans på riktigt skulle alltså Karlsson själv uteslutits.

Avslöjandet kan framstå som ett småaktigt gräl om en skitsak. Hur stor roll spelar en artikel på en blogg? Men det spelar roll. Sverigedemokraterna säger sig ha en rågång mot rasism och extremism. Och vissa utanför partiet verkar till och med tro att partiet har normaliserats. När inte ens partiets ideolog kan hålla sig på rätt sida så är det ett talande exempel på hur Sverigedemokraterna fungerar. Partiet verkar inte i ett vakuum. Det är den parlamentariska delen av den radikalnationalistiska idévärlden. I partiets undervegetation och bas frodas hatet mot flyktingar, etablissemanget och politiska motståndare. Där bryr man sig inte alltid särskilt mycket om de ideologiska skiljelinjerna mellan nationalsocialism, nyfascism och kulturnationalism.

Hur mycket än Sverigedemokraternas talar om sin nolltolerans så är det uppenbart att den saknar förankring i såväl toppen som hos gräsrötterna. Det är inte så konstigt. Så länge alla grupper, sajter och bloggar i radikalnationalismens bubbla talar om vad de är emot så låter de ungefär likadant.

Sverigedemokraterna i sig, ideologin, partikulturen, och oberäkneligheten borde vara skäl nog för vilket parti som helst att inte vilja ha med Sverigedemokraterna att göra.

I skuggan av blåsippan gömmer sig ett myller av grupper, sajter och personer som kommer på köpet den dag Sverigedemokraterna på allvar släpps in i värmen.

Där finns drömmen om att fullständigt omdana Sverige, där lever fantasin om att ställa etablissemanget till svars för sitt oförlåtliga svek mot nationen. Där är den liberala demokratin som vi känner den ett hinder i vägen mot återupprättandet av Sverige.

I politiken står man alltid inför vägskäl.
Kanske är det tydligare än på väldigt länge.
Vilken väg ska Sverige ta?
Den frågan avgörs numera inte bara av vad man har för egna idéer. Utan också av vems idéer man är beredd att kompromissa med.

Vi vet vilken väg Sverigedemokraterna och deras anhängare vill ta.
Frågan nu är vilken väg Moderaterna vill gå?

Ämnen i artikeln