Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna brukar framför allt förknippas med den antimuslimska hållning som dess företrädare, från partitopp till gräsrot, ofta ger uttryck för. Samtidigt duggar avslöjandena om antisemitiska utspel från SD-politiker tätt och en betydande del av partiets representanter delar regelbundet material från och uttrycker stöd för sajter med antisemitisk orientering.

I sin officiella retorik tar Sverigedemokraterna avstånd från antisemitism. Och när en sverigedemokrat anses utgöra en belastning för partiet kan antisemitiska utspel lyftas fram som grund för uteslutning.

Men den hållningen är långt ifrån genomgående eller konsekvent. Tvärtom sticker SD ut med en mängd fall av antisemitism som inte sällan går helt obemärkt förbi. Expo listar tio av dessa exempel:

1. SD-nämndeman om väpnad kamp mot judar: "Ja e på"
 

ernemyr

 

I går kunde Expo visa att SD-politikern i Alvesta, Tommy Ernemyr – som tidigare uppmärksammats för en nazisttatuering och sitt förflutna inom Nationalsocialistisk front – har delat vit makt-låten "Död åt ZOG!" av gruppen Vit aggression. I låten hyllas den amerikanska terrorgruppen The Order. Vit aggression uppmanar till väpnad kamp mot en påstådd judisk sammansvärjning som styr Sverige.

Som en kommentar till sin delning skrev Ernemyr: "fan sitter ju o nästan gråter så vacker det är". På en fråga om det inte är "dags att sluta gråta och applicera budskapet ist?" svarade Ernemyr: "absolut, ja e på utan en tvekan".

Sverigedemokraterna har inte agerat mot Tommy Ernemyr. Tvärtom har han nu fått partiets förtroende som nämndeman i Växjö tingsrätt för perioden 2016-2019.

2. "Zionist judarna har den osynliga makten"

 

 

 

 sd ronny edlund

 

Tidigare i veckan avslöjade "Inte rasist, men…" att Ronny Edlund, SD:s gruppledare i Örnsköldsvik, gjort en mängd antisemitiska delningar på sin Facebooksida. I juli 2015 skrev han att det är "Zionist judarna som har den osynliga makten här i Världen, även här i lilla Sverige...".

Från Sverigedemokraterna har avslöjandet mötts av kompakt tystnad.

3. Förintelseförnekande film - "rakt igenom objektiv"

 

 

 

 

 

 david bergquist

 

I november 2014 avslöjade Expo att David Bergquist, SD-politiker i Nacka, hyllat den nazistiska filmen "The Greatest Story Never Told" som en "rakt igenom objektiv dokumentär". I filmen förnekas Förintelsen och Adolf Hitler hyllas. Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen använder den som utbildningsmaterial.

Bergquist har även delat material från och uttryckt sympati för förintelseförnekaren Jüri Lina och tagit nazistiska Svenskarnas parti i försvar.

Henrik Vinge på SD:s pressavdelning kommenterade granskningen såhär:

– Jag kan omöjligt ta det här på allvar när jag får det kastat på mig. Jag tycker du ska ta det med honom. Jag känner inte till det här, sa Vinge.

Efter Expos granskning har Bergquist fortsatt sprida pro-nazistiskt och antisemitiskt material, bland annat en film som hyllar SS. Han är fortfarande SD-politiker i Nacka.

4. Granskning Sverige sprider antisemitisk propaganda på Youtube

 

 

 

 

 

 nina drakfors

 

Nina Drakfors sitter i barn- och utbildningsnämnden i Skara. Samtidigt är hon "reporter" och ansiktet utåt för, den inom SD allt mer spridda Youtube-kanalen, Granskning Sverige. I sändningar lyfter SD-politikerns medarbetare bland annat fram den tyske förintelseförnekaren Germar Rudolf och ställer frågan om man är "antisemit" om man ifrågasätter det nazistiska folkmordet på judar under Andra världskriget.

På sin Facebooksida delar Nina Drakfors material präglat av antijudisk konspirationstro och gillamarkerar en rad antisemitiska sidor, en av dem Björn Björkqvists, tidigare ideolog för Nationalsocialistisk front. Sverigedemokraterna har aldrig ifrågasatt Nina Drakfors extraknäck, material från Granskning Sverige har delats entusiastiskt även av partiets ledande företrädare.

5. Medarbetaren – arbeta mot "krokiga judegubbar"

 

 

 

 

 

 sd eu

 

Den sverigedemokratiska EU-parlamentarikern Kristina Winbergs medarbetare, Joel Ankar, uppmärksammades av Aftonbladet i början av 2015. Tidningen avslöjade att Ankar, på Flashback, skrivit att han som jurist skulle utnyttja sin ställning mot bland annat "krokiga judegubbar". Ankar hade också kallat kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki för "judesvinet".

När det somras i visade det sig att Ankar fortfarande har kvar sitt jobb förklarade Kristina Winberg att det inte fanns några bevis för att Ankar skrivit de uppmärksammade inläggen, detta trots att Ankar själv erkände att inläggen var hans redan samma dag som nyheten publicerades.

I december 2015 hamnade Joel Ankar åter i blåsväder då han påstods ha kallat en brittisk-indisk UKIP-politiker för "undermänniska".

Joel Ankar arbetar fortfarande kvar hos Kristina Winberg.

6. Kinnunen – inga problem med att samarbeta med förintelseförnekare

 

 

 

 

 

sdpol martin kinnunen

 

År 2014 uppmärksammade Expo att Robert Iwaszkiewicz, från det polska partiet Kongressen för nya högern, släppts in i SD:s partigrupp (EFDD) i EU-parlamentet. Iwaszkiewicz har påstått att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen. Uttalandet skedde i samband med att han försvarade samma påstående från sin partiledare, Janusz Korwin-Mikke.

SD:s pressansvarige vid tidpunkten, Martin Kinnunen, ansåg inte att detta innebar ett hinder för SD.

7. EU-politikern viftade bort antisemitism

 

 

 

 

 

 peter lundgren

 

Den italienska Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo ingår också i SD:s partigrupp i EU-parlamentet. Han har uppmärksammats för sitt försvar av Mel Gibson, sedan skådespelaren påstått att "judar ligger bakom alla krig i världen". Grillo har också presenterat en konspirationsteori som går ut på att all information om Israel- och Palestinakonflikten "filtrerats" av en nyhetsbyrå som en före detta Mossad-agent driver.

Inte heller detta utgjorde något problem för SD. Partiets EU-parlamentariker Peter Lundgren nöjde sig med att konstatera att Grillo "är en komiker".

– Han är bombastisk och viftar med armarna och tar i och skrattar. Man ska ha det i åtanke, sa Peter Lundgren.

8. Instämde i antisemitiska påståenden - invald i valberedningen

 

 

 

 

 

sdpol niclas nilsson

 

SD:s gruppledare i Kristianstad, Niclas Nilsson, uttryckte sig enligt flera partikamrater antisemitiskt under en utbildningsdag med Region Skåne:

"Niclas Nilsson hakade på och instämde i påståendena och menade på att vi vet ju vilka som äger medierna, se till exempel Bonniers. Vi vet ju alla vilken folkgrupp de tillhör och så vidare."

Detta rapporterades till SD:s medlemsutskott år 2011 utan att det fick någon konsekvens. Två år senare blev Niclas Nilsson invald i distrikts syds valberedning.

9. Försvarade utskick av antisemitisk propaganda

 

 

 

 

 

 filper

 

SD:s riksdagsledamot och distriktsordförande i Värmland, Runar Filper, tog år 2011 en sverigedemokratisk nämndeman i försvar sedan denne skickat förintelseförnekar-propaganda till partikamrater. Till propagandan bifogades kommentarer om att "det är segrarna som skriver historien därför måste också den officiella sanningen och påståenden tas med en stor nypa salt" och " att bakom många skeenden i världen finns det judar i högt uppsatta positioner, därför är det intressant att läsa även judekritiska hemsidor."

Enligt Filper innehöll länkarna inget förnekande av Förintelsen och han ansåg att nämndemannens kommentarer var oproblematiska.

10. Skrev positiv recension av förintelseförnekar-bok

 

 

 

 

 sundolm

 

Inför valet 2010 uppmärksammade Expo att Anders Sundholm, SD:s förstanamn till Sollentunas kommunfullmäktige, hade skrivit en positiv recension av förintelseförnekar-boken "En tom säck kan inte stå", författad av antisemiten Lars Adelskogh. Trots att han stod bakom sin publicering när han intervjuades av Expo markerade ingen representant från SD. Inte då och inte heller under de kommande fyra åren då Sundholm representerade partiet i Sollentuna.

Antisemitism – en del av landskapet

Inför valet 2014 kunde Expo visa att var tredje SD-kandidat i sociala medier delat eller uttryckt sympati för sidor kopplade till den rasideologiska miljön, varav de flesta hade en antisemitisk grundsyn.

Under det senaste året har vi också kunnat se allt fler och tydligare exempel på överlappningar mellan den sverigedemokratiska rörelsen och den antisemitiska konspirationismen. Föreläsningsföreningen Cui Bono i Göteborg lockar såväl sverigedemokrater som konspirationister.

Den högerextrema veckotidningen Nya Tider (grundad av tidigare nationaldemokrater) – där nazistiska grupperingar som Gyllene gryning i Grekland och Svenska motståndsrörelsen framställs i positiv dager och antisemitiska konspirationsteorier marknadsförs – åtnjuter en tilltagande popularitet och legitimitet bland sverigedemokrater.

Den till SD närstående sajten Avpixlat delade nyligen en film där den brittiske högerextremisten Nick Griffin agerade expert och påstod att olika krafter i samhället konspirerat med "sionistiska rasister" för en "invandring och rasblandning med målet att utradera oss från våra hemländer".

Under våren och hösten har Expo gjort nedslag i myllret av SD-vänliga Facebookgrupper. Här varvas material från antisemitiska sajter med nyheter om den senaste mätningen av partisympatier, glädjeyttringar över misstänkta attentat mot flyktingar och uppmaningar från SD:s kommunikationsavdelning om att delta i någon kampanj som partiet startat.

Antisemitismen har länge varit, och kommer fortsätta att vara, en del i det vidare radikalnationalistiska landskap SD är en del av.