Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Donera pengar till Fria tider – för de fria nyheternas skull. Så skriver ansvarig utgivare, 26-årige Widar Nord på sajten. Han söker pengar för att, enligt egen utsago, klara av anstormningen av besökare som kommit efter uppmärksamheten kring deras "avslöjande" om "gruppvåldtäkten" mot en 11-årig flicka på ett badhus utanför Stockholm.

Nord skriver att Fria tider har som mål att bli bäst i Sverige på just "fria" nyheter. En definition av vad fria nyheter innebär saknas, men mycket kretsar uppenbarligen kring att peka ut invandrare som en kriminellt belastad homogen grupp.

Widar Nord själv har jagats av kronofogden sedan 2009. En handläggare på myndigheten säger att de sökt honom med både delgivningsmän såväl som via brev och telefon. 26 ansökningar om betalningsförelägganden har myndigheten tagit emot. Senast två obetalda räkningar från Canal Digital. Netonnet, Ikanobanken och Bolagsverket är andra som försökt få betalt av Nord. Det rör sig om tiotusentals kronor i obetalda skulder.

I en intervju som Widar Nord själv publicerat på Fria tider säger han att han inte tänkt tjäna några pengar på nätsajten:

– Haha, nej jag tjänar mina pengar på andra projekt. Men det är klart, Newsmill och Bonnier drar ju in en del slantar på annonser…. om nån vill annonsera så får dom väl ringa mig, säger han.

26-årige Nord har även varit vice vd i ett företag som begärdes i konkurs i februari förra året. Bolaget har ådragit sig sex stämningsansökningar och 43 betalningsanmärkningar. Året innan konkursen plockade ägarna ut 458.000 kronor extra i löner för utveckling av ett affärssystem, något som revisorn anmärkte på.

Vi "vill fästa uppmärksamhet på att bolagets likvididet är mycket ansträngd", står det bland annat i revisionsberättelsen som bifogades den sista årsrapporten.

Nu söker Widar Nord pengar från sina läsare för att driva sajten om fria nyheter. På sajten finns ett telefonnummer där en besökare enligt uppgift ska nå redaktionen. Men när Expo ringer säger en röst att samtalet inte går att koppla fram. Numret delas dessutom med flera andra företag i Stockholmsområdet.

En närmare titt på sidan visar att en av de återkommande textförfattarna är Henrik Agerhäll. I höstas kandiderade han för Sverigedemokraterna i Umeå. Partiet fick inget mandat i kommunen, men Agerhäll står kvar som kontaktperson för partiet.

På Fria tider skriver Agerhäll bland annat om attacken på flyktingboendet i Solna. Vit makt-organisationen Nordisk ungdom, som tog på sig attacken, beskrivs som en aktionsgrupp. Nazistsajten Nationell.nu får benämningen "en samlingsgrupp för människor som sympatiserar med aktionsgruppen och andra liknande grupper".

Vid ett annat tillfälle referar Agerhäll till nazistiska Svenskarnas parti och kallar organisationens aktivister för "massinvandringskritiska".

Expo har sökt Widar Nord och Henrik Agerhäll för en kommentar.