Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag är medborgarnas representant, inte SD:s, säger Jonas Luckmann, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan, till P4 Kristianstad.

De tolv uteslöts efter att de öppet trotsat partiledningen och gett två personer med förflutet i en nazistisk organisation, och som tidigare uteslutits ur partiet, förtroendeposter i kommunen.

Utslutningen skedde efter att Expo och Expressen 2018 kunde avslöja att de då två SD-kandidaterna Andreas Olofsson och Thomas Jelinek under 1990-talet och i början av 2000-talet varit aktiva i nazistiska Nationalsocialistisk front (NSF) i Klippan.

Beslutet om att sitta kvar som politiska vildar i kommunfullmäktige togs av gruppen uteslutna under tisdagskvällen. Tidigare under kvällen kom det även uppgifter att de polisanmält SD, då de menar att det saknas laglig grund att utesluta dem, vilket bland annat Dagens Nyheter rapporterat om.

Sedan valet i höstas har Klippans kommunfullmäktige styrts av SD tillsammans med KD, det lokala partiet Vår Framtid och två avhoppade moderater. Mycket tyder på att de uteslutna sverigedemokraterna kommer att fortsätta vara en del av det politiska styret i kommunen, enligt SVT.

– Vi har inte gjort något fel. Vi har bra samarbeten med andra partier, så jag vet inte om det blir för mycket med ytterligare ett parti, men vi får se hur vi går vidare. Men gruppen är väldigt intakt, kommenterade Jonas Luckmann i en intervju med Expo under tisdagen, innan de hade hållit sitt möte på kvällen.