Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Hela styrelsen i Klippan utesluts, så den är borta. Nu går distriktet in och kommer att kalla till ett extra årsmöte där man väljer en ny styrelse, säger Mikael Eskilandersson (SD) till Dagens Nyheter.

I slutet av förra året stod det klart att Sverigedemokraterna startat en utredning mot tolv politiker i Klippan, vilket Expo tidigare har rapporterat om. Partiet på riks- och distriktsnivå markerade mot att SD Klippan efter att partiföreningen nominerat två tidigare uteslutna till förtroendeposter i kommunen. Men SD i Klippan tog inte till sig av kritiken och i december röstades de två personerna in till olika förtroendeposter i kommunen.

Ledande nazister på orten

Det var 2018 som Expo tillsammans med Expressen kunde avslöja att de två SD-kandidaterna Andreas Olofsson och Thomas Jelinek under 1990-talet och i början av 2000-talet varit aktiva i nazistiska Nationalsocialistisk front (NSF) i Klippan. Andreas Olofsson fortsatte att vara aktiv inom den nazistiska miljön efter att NSF i Klippan lades ned 2002. De båda utpekade har tagit avstånd från sin tid i den nazistiska organisationen.

Efter valet i höstas styrs Klippans kommunfullmäktige av SD tillsammans med KD, det lokala partiet Vår Framtid och två avhoppade moderater.

Efter uteslutningen av de tolv SD-företrädarna har partiet endast två ordinarie ledamöter i kvar kommunfullmäktige. Utslutningen innebär, enligt Dagens Nyheter, att tio stycken i kommunfullmäktige blir vildar.

– De får själva välja om de sitter kvar eller lämnar. Om de lämnar blir ersättarna sverigedemokrater, säger Mikael Eskilandersson till tidningen.

Tidigare ordförande: ”Vi är samstämmiga”

När Expo når SD Klippans tidigare ordförande, som nu är en av de uteslutna, kallar han partiets agerande för en ”rättsskandal”.

– Jag har inte fått någon information alls. SD:s interna kommunikation går via medier, säger Jonas Luckmann.

Luckmann säger att de som nu uteslutits inte brutit mot några stadgar eller andra interna bestämmelser inom partiet och att uteslutningsärendet mot de tolv medlemmarna i Klippan är ett sätt för partiledningen att ”hantera intern opposition”.

– Det främsta vapnet som SD-ledningen har är att slänga ut folk som lyfter intern opposition på löpande band.

Enligt Jonas Luckmann är motiveringen från partiets medlemsutskott till att tolv medlemmar nu utesluts att de deltagit i beslutet i kommunfullmäktige då de tidigare ledande nazisterna valdes till ledande positioner i Klippan kommun.

Ni har ju valt att ta in de här två personerna. Partiet har väl ändå signalerat vad det tycker om det?

– SD kommer från en smutsig miljö, det vet vi. Och de har försökt göra upp med den många gånger – och det är hedersamt. Men då känner väl jag att enskilda medlemmar också ska kunna göra detta, säger Jonas Luckmann och fortsätter:

– Partiet har varit väldigt medvetna. De har fått göra en livsberättelse och lämnat in till partiet innan de blev godkända kandidater (2018, reds anm.).

Samtidigt som Luckmann beskriver den interna processen som skandalös säger han att han känner lättnad efter beskedet.

– Vi har ju suttit med munkavle. Vi har inte fått uttala oss eller försvara oss.

Kommer vi få se dig, de andra uteslutna, och Olofsson och Jelinek i ett nytt parti?

– Vi är jättestora i Klippan. Vi kommer ha möte ikväll, där vi kommer diskutera hur vi går vidare. Vi har inte gjort något fel. Vi har bra samarbeten med andra partier, så jag vet inte om det blir för mycket med ytterligare ett parti, men vi får se hur vi går vidare. Men gruppen är väldigt intakt.

Luckmann uppger att han tänker sitta kvar på sin plats i Klippans kommunfullmäktige tills vidare.