Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lars Leijonborg må ha rätt i att allt kan debatteras och bör debatteras, men hur kan man debattera med personer som uppenbarligen inte har något till övers för sanningen? SVT Debatt valde att ta upp ämnet om en kampanj som Sverigedemokraternas ungdomsförbund precis inlett. En kampanj som än så länge resulterat i ett fåtal besök på Sveriges skolor, det är således långt ifrån någon landsomfattande kampanj. Kampanjen kallar man "Vägra kallas rasist!". Sverigedemokraterna är nämligen trötta på att kallas för rasister och menar att detta ska man nu få ändring på.

Sverigedemokraterna har gått från att ha varit ett mer eller mindre regelrätt nazistparti till att sätta på sig skjorta, kavaj och slips. Det är ett beprövat sätt och har fungerat till viss del, fasaden putsar man vidare på och hävdar att man minsann är de enda riktiga demokraterna i det här landet. Gång på gång ertappas dock Sverigedemokraterna med byxorna nere. Är det inte en ledande partimedlem som heilat på en fest så är det avslöjanden om att man tar emot stora pengar från välkända antisemiter som finansierar deras utskick, som nu senast inför Europaparlamentsvalet.

Alla dessa saker går att debattera, men hur debatterar man med en person som systematiskt ljuger på flera punkter – för det var det Jimmie Åkesson gjorde på tisdagskvällen. Vid två tillfällen under den korta debatten ljög Åkesson sig blå – trots att bevis finns emot honom och vid ett tillfälle hoppade han helt över att svara på en fråga som var komprometterande för honom och Sverigedemokraterna.

Först tog Åkesson avstånd från partiets tidiga historia. Då kontrade Lars Leijonborg med att detta inte var något som låg bakåt i historien utan att det pågick på samma sätt i dag. Han tog upp ett brev som gick ut till alla boende i Bergsjön utanför Göteborg. Där förespråkades kort och gott en apartheidpolitik där Sverigedemokraterna ville använda partistödspengar till att låta vita människor flytta från den mångkulturella stadsdelen till ett eget ställe. Åkesson avbröt Leijonborg innan han kom till det och hävdade att partiet tagit starkt avstånd från det utskicket, vilket är nonsens. Sverigedemokraternas partiledare, Mikael Jansson, har uttalat sitt stöd för brevet och dess upphovsmän. Han gjorde det vid ett extrainsatt distriktsårsmöte i oktober i år. Ordagrant sa Jansson:

– Som jag ser det var det ett avsteg från partiprogrammet eller principprogrammet till viss mån. Men jag tycker inte att det var så enormt allvarligt som jag ser det. Vi var delade i partistyrelsen. En del i partistyrelsen tyckte detta var ett stort avsteg, jag tyckte detta var ett mindre avsteg. Jag tycker det är ganska lätt att försvara brevet i alla fall.

På mötet fanns flera ledamöter från partistyrelsen, bland annat Torbjörn Kastell och Eva Nyman. Ingen motsatte sig partiledarens beskrivning av brevet. Det var helt enkelt inte svårt att försvara enligt Mikael Jansson. Partistyrelsen har också förklarat sig oenig i sitt avståndstagande från brevet.

Därefter var det en intervju med förre partiorganisatören Tommy Funebo som hoppade av partiet för ett år sedan. Han sa att han fick nog efter att en i partitoppen hade heilat på en födelsedagsfest där flera ur partistyrelsen deltog. Samme partiföreträdare ska också vid ett tidigare tillfälle deklarerat att han var nationalsocialist. Jimmie Åkesson låtsades som om det var första gången han hade hört historien och sa att om det stämde skulle detta utredas. Sanningen är att ärendet var uppe i partistyrelsen redan för ett år sedan, diskuterats rejält på den interna partistyrelsemailen utan att något har hänt i frågan. Det är alltså ingenting som partiet tar särskilt allvarligt på.

Innan kom frågan om Sverigedemokraternas huvudfinansiär inför Europaparlamentet upp, en antisemitisk belgare. Den frågan valde Åkesson att helt enkelt inte kommentera alls.

Tre uppenbara tillfällen under en kort debatt som Sverigedemokraterna väljer att ljuga om eller helt enkelt undviker frågor som är avgörande för partiets trovärdighet. Därför går det inte att debattera med sverigedemokrater i tv. Till sist citerar jag den avhoppade partiorganisatören Tommy Funebo: "Sverigedemokrater har i allmänhet svårt med att vara ärliga." Ungdomsförbundets ordförande Jimmie Åkesson är bara en i raden av dem.