Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fakta tävlingen

Tävlingen har genomförts med hjälp av reklambyrån Acne. Prissumman på 15 000 kronor är en gåva från förlaget Natur & Kultur.

Juryn bestod av:

  • Steffi Aluoch, illustratör och konstnär
  • Emma Dominguez, konstnär
  • Agnes Florin, Expo
  • Henrik Klackenberg, statsheraldiker
  • Victor Press, medgrundare Acne
  • Ida Wessel, designer

Stiftelsen Expo lanserade under våren en tävling för att ta fram en symbol för demokrati som svar på den stora mängd rasistisk propaganda som förs fram av de miljöer stiftelsen bevakar. Den svenska demokratin firar 100 år i år och syftet med kampanjen har varit att väcka engagemang och diskussion kring vad demokrati är och hur den kan försvaras mot de krafter som utmanar den.

Drygt 100 tävlingsbidrag har kommit in och en namnkunnig jury bestående av sex personer har gemensamt utsett Rebecka Wijk Fagerbergs bidrag till vinnare.

– Klotet, eller cirkeln, representerar demokratins grundläggande värderingar. Glasmontern står för transparens och yttrandefrihet och symboliserar vikten av att värna om demokratin och skydda den mot angrepp, säger Rebecka Wijk Fagerberg.

Juryns motivering lyder: ”En grafiskt stark symbol, neutral och karaktäristisk på samma gång. Symbolen, som är enkel att återskapa, kan upplevas som både två- och tredimensionell. Vi ser en direktkoppling till jorden och det gemensamma som behöver skydd runtom. Finessfullt säger den så mycket i sin enkelhet.”

– Det har varit intressant, det var första gången för mig i en jury och det var spännande att se hur processen gick och hur olika syn vi hade. Det har varit mycket diskussion, säger Steffi Aluoch, illustratör och konstnär, och en av jurymedlemmarna.

Hon är nöjd med vinnarbidraget.

– Det som varit viktigt för mig har varit att hitta en symbol som ska vara lätt att teckna på ett papper, att den ska gå att skapa för hand.

– Man kan diskutera demokrati utifrån så många olika aspekter med hjälp av den här symbolen. Bevarandet av demokratin går att diskutera utifrån den här symbolen, skörheten i demokratin går att diskutera utifrån den här symbolen och vilket ansvar vi har. Byggklossar och byggstenar för demokrati går också att titta på i den här symbolen, säger Steffi Alouch.

Vinnarsymbolen är skapad av Rebecka Wijk Fagerberg, digital designer. Hon hade själv inte möjlighet att medverka under prisutdelningen då demokratiminister Amanda Lind (MP) presenterade symbolen vid Moderna museet i Stockholm under måndagseftermiddagen. På plats i hennes ställe fanns hennes bror Fredrik Fagerberg. Ytterligare en av Rebeckas bröder spelade en viktig roll för symbolens tillblivelse.

– Jag visade skissen för min bror Carl, han visste inte vad det var, men hans respons var att han tyckte det såg ut som något värdefullt och det kändes ju helt rätt. Demokratin kommer inte av sig självt utan att det är något som vi måste arbeta med hela tiden, säger Rebecka Wijk Fagerberg.

Förutom att hon nu är upphovskvinna till en symbol för demokrati så får hon 15 000 kronor i prispengar av förlaget Natur & Kultur.

Vad tror du krävs för att symbolen ska leva vidare?

– För det första vill jag ju att folk ska förstå den, att den ska kännas igen och sen bygger det på eget initiativ från medborgare. Det är ju ingen logga och det finns inget formellt sammanhang som den är begränsad till utan den representerar demokratin i sin helhet. Sen kommer det ju en webbshop med merch förstås, så att alla som vill ska kunna bära symbolen.

– Jag hoppas att symbolen blir något att samlas kring, att den stärker gemenskapen och inspirerar fler till att engagera sig, säger vinnaren Rebecka Wijk Fagerberg.

Även Expos vd Daniel Poohl hoppas att symbolen ska få ett långt liv.

– Vi hoppas att demokratins symbol ska spridas brett och fungera som en motkraft till hatet, säger Daniel Poohl, vd på Expo.

Förutom vinnarbidraget har juryn utsett både en andra- och tredjepristagare.  

 

Ämnen i artikeln