Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under onsdagkvällen medverkade Expos utbildningsansvariga Klara Ljungberg som inbjuden föreläsare på Vänsterpartiet i Farstas arrangemang på Moment Teatern i Gubbängen. Strax innan föreläsningen skulle starta tog sig en grupp maskerade nazister in i lokalen.

Nazisterna gick till attack, både med fysiskt våld mot besökare, med försvarsspray och vandaliserade lokalen innan de kastade nån typ av rökgranat som rökfyllde foajén.

Poliser och brandkår på plats i Gubbängen efter att maskerade män attackerade Expo-föreläsning. En rödfärgad försvarsspray användes i attacken.
Polis och brandkår på plats i Gubbängen efter att 5–7 maskerade män attackerat ett antifascistiskt evenemang där Expo var inbjudna att föreläsa. En rödfärgad försvarsspray användes i attacken och gav flera besökare andnings- och ögonbesvär. Foto: Erik Glaad/Expo

Inspirerade till motstånd

Torgny Segerstedt varnade för Hitler och förutspådde krig i Europa.

Polis och brandkår är på plats. Flera personer har fått föras till sjukhus. Nazisterna hann lämna platsen innan polisen kom.

En av de inbjudna talarna till det efterföljande panelsamtalet var Mathias Wåg, skribent för Aftonbladet och antifascistisk aktivist. Han fick motta slag från nazisterna.

– De var målmedvetna och gick efter mig. Jag fick några slag men inget som kommer ge några men. Jag hoppas att vi fullföljer mötet, säger Mathias Wåg när Expo pratar med honom strax efter händelsen.

– Jag var inbjuden i ett panelsamtal att prata antifascism med företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Jag hade inte fått någon föraning om att det skulle ske men det är klart att det fanns en risk när jag och Expo är på samma plats, säger han.

Även Expos vd Daniel Poohl kommenterar händelsen där två Expo-medarbetare var på plats.

- Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Det är rent ut sagt för jävligt. Det är inte bara en attack mot oss och de andra personerna som befann sig på platsen utan mot det demokratiska samhället där yttrande- och mötesfrihet är en grundbult, säger Daniel Poohl, vd stiftelsen Expo.

- Vi har under det senaste året varnat för just den här typen av radikalisering i högerextrema grupper, att det fysiska våldet ligger närmare till hands. Händelsen visar att samhället, på alla plan, måste ta hotet från högerextrema grupper på allra största allvar, säger Daniel Poohl.

Ämnen i artikeln