I veckan avslöjade Expo hur ett nätverk av pojkar i nedre tonåren organiserar sig online i syfte att bli en form av medborgargarde. Inspirerade av den ryska nazisten Tesak letar de efter ideologiskt motiverade måltavlor, under falska förevändningar bestämmer de träff för att sedan misshandla och förnedra sina offer medan allt filmas och återbrukas som propaganda.

De kallar sig Jägare och deras villebråd är judar, muslimer, homosexuella och transpersoner och personer som de anklagar för att vara pedofiler. Två planerade aktioner från gruppen har avvärjts av polis efter tips från Expo.

I vår helt nysläppta årsrapport står det klart att andelen våldsförberedande aktiviteter i den rasideologiska miljön når rekordnivåer och nu står för en femtedel av miljöns samtliga aktiviteter under 2023.

Är det nazistiska gatuvåldet påväg tillbaka? Hur ska vi förstå de nya trenderna i extremhögern? Och hur väl rustat är samhället att möta den nya våldsbejakande extremismen?

Programledare är Anna Fröjd och gäster i studion är Expos reportrar Erik Glaad och My Vingren samt årsrapportredaktör Daniel Poohl.

Gillar du Studio Expo?

Hjälp oss att fortsätta granska extremhögern och få fler att lyssna på vår podd!

Bli månadsgivare