Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stiftelsen Expos vision är att skapa en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. Därför anordnade Expo våren 2021 en öppen tävling för att ta fram en ny universell symbol för demokratin. Bakom vinnande bidrag står Rebecka Wijk Fagerberg, digital designer. 

Demokratins värde symboliseras av ett klot placerat i en glasmonter. Klotet, eller cirkeln, representerar demokratins grundläggande värderingar och väggarna utgör ramarna som upprätthåller systemet. Glasmontern står för transparens och yttrandefrihet och symboliserar vikten av att värna om demokratin och skydda den mot angrepp.

 

Hjälp oss överrösta hatsymbolerna

Symbolen är skapad för alla oss som vill överrösta hatsymbolerna. Sprid den gärna! Symbolen är fri att nyttja för icke-kommersiella ändamål. För andra nyttjanden krävs särskild överenskommelse med upphovspersonen. Du når Rebecka via [email protected]. SYMBOLEN KOMMER FINNAS FÖR NEDLADDNING INOM KORT.

I Expos webbshop kan du köpa tygväskor, pins och annat med symbolen som manifesterar människors lika värde. All eventuell vinst från försäljningen, förutom royalty till upphovspersonen, går till Expos verksamhet.